Abilitățile tale de navigație sunt strâns legate de trecutul tău: ce arată cercetările

Oamenii de știință dezvăluie modurile în care mediile noastre ne modelează nu doar sănătatea mintală, ci și abilitățile noastre cognitive. Un nou studiu a descoperit acum o legătură fascinantă între locul în care am crescut și abilitățile noastre de navigație.

O echipă internațională condusă de cercetători de la CNRS din Franța și University College London a descoperit într-un studiu că oamenii sunt mai buni la navigarea în medii similare topologic cu cele în care au crescut.

„Am descoperit că, în medie, oamenii care au declarat că au crescut în orașe au abilități de navigare mai slabe decât cei care au spus că au crescut în afara orașelor”, afirmă autorii.

Cercetătorii au colectat date de la 397.162 de persoane din 38 de țări care au jucat jocul video Sea Hero Quest (SHQ), un joc de orientare care implică navigarea pe o barcă, în căutarea unor creaturi marine. Această sarcină specială a fost aleasă deoarece s-a demonstrat că performanța în SHQ prezice capacitatea de navigare în lumea reală, iar cercetătorii au avut acces la un set mare de date. Jucătorilor SHQ li se prezintă inițial o hartă care indică locația lor de început și locația mai multor puncte de control pe care trebuie să le găsească într-o ordine stabilită. Cercetătorii au folosit doar date de la jucători care au finalizat cel puțin unsprezece niveluri ale jocului, pentru a obține o estimare fiabilă a capacității de navigare spațială.

Ce arată ultimele cercetări despre navigație

Pentru a investiga orice variații ale capacității de navigație spațială, cercetătorii au conceput o măsurătoare a cât de complex a fost aspectul unui oraș. Ei au calculat entropia rețelei stradale (SNE) a celor mai mari orașe din cele 38 de țări din care provin datele participanților. Orașele asemănătoare grilei (de exemplu, Chicago) au un SNE mic, în timp ce orașele mai extinse organic (de exemplu, Praga) au un SNE mai mare.

„Am descoperit o creștere în orașe cu SNE scăzut a condus la o performanță mai bună la niveluri de jocuri video cu un aspect obișnuit, în timp ce creșterea în afara orașelor sau în orașe cu SNE mai mare a condus la o performanță mai bună la niveluri de jocuri video mai entropice”, spun autorii.„Acest lucru confirmă impactul mediului asupra cunoașterii umane la scară globală și evidențiază importanța designului urban asupra cunoașterii umane și a funcției creierului”, adaugă ei.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu