Vor fi satisfăcute viitoarele nevoi energetice ale IA prin fuziune nucleară?

Curiozitate.ro

Vor fi satisfăcute viitoarele nevoi energetice ale IA prin fuziune nucleară?

Dezvoltarea și democratizarea inteligenței artificiale (AI) necesită cantități semnificative de energie. Într-un interviu recent, Sam Altman, directorul general al OpenAI, a subliniat necesitatea unei „descoperiri energetice” pentru a face față cererii tot mai mari de energie a IA.

Altman crede că fuziunea nucleară ar putea fi soluția la această problemă. El și-a exprimat dorința de a vedea energie solară mai ieftină, dar fuziunea nucleară a fost principalul său obiectiv. Altman chiar a investit într-o companie americană numită Helion Energy, specializată în fuziune nucleară.

Helion Energy a semnat un contract cu Microsoft în mai 2023 pentru a furniza energie gigantului tehnologic prin intermediul centralei sale de fuziune începând cu 2028. Această problemă nu este nouă.

Un studiu olandez din octombrie 2023 a prezis că lumea va avea aproximativ 1,5 milioane de servere dedicate inteligenței artificiale și criptomonedelor până în 2027. Acest lucru ar duce la un consum estimat de 100 de terawați pe oră, adică 100 de miliarde de KW.

Aceste cifre ridică îngrijorări cu privire la emisiile de carbon, ceea ce duce la necesitatea unor surse de energie curată pentru a alimenta IA. Fuziunea nucleară este considerată o sursă de energie promițătoare și curată.

Aceasta presupune combinarea a două nuclee atomice ușoare pentru a forma unul mai greu, eliberând o cantitate semnificativă de energie. În august 2023, Laboratorul Național Lawrence Livermore din Statele Unite a anunțat că a obținut un câștig net de energie într-o reacție de fuziune nucleară pentru a doua oară în istoria sa.

Lasă un comentariu

Surse și detalii suplimentare