Felul în care folosește punctele și liniile seamănă puțin cu niște unu și zero.
Inteligența artificială joacă un rol important în dezvoltarea tuturor tipurilor de tehnologii. Poate fi combinat cu tehnici de învățare profundă pentru a face lucruri uimitoare care au potențialul de a ne îmbunătăți toată viața. Lucruri precum să înveți cum să controlezi în siguranță fuziunea nucleară sau să faci pizza delicioasă.
Una dintre numeroasele întrebări legate de IA este utilizarea acesteia în artă. Nu se poate nega că IA poate avea niște abilități uimitoare atunci când vine vorba de a produce imagini. GuaGan2 de la Nvidia, care poate prelua cuvinte și le poate transforma în imagini fotorealiste este un exemplu în acest sens. Sau ZooBuilder AI de la Ubisoft, care este un prototip pentru animarea animalelor.
Următoarea întrebare când vine vorba de arta IA, este dacă poate fi sau nu considerată cu adevărat creativă, ceea ce este abordat în expediția primului artist robotic umanoid din lume. Descoperite de Creative Boom (prin IFLScience), picturile de la robotul Ai-Da sunt expuse la Giardini în timpul celei de-a 59-a Expoziții Internaționale de Artă și sunt mult mai cool decât mă așteptam de la o IA.
Acesta este un moment important pentru arta IA”, a declarat Priya Khanchandani, șeful Curatorialului la Muzeul de Design din Londra, pentru Creative Boom. „Lucrările lui Ai-Da ridică semne de întrebare dacă roboții pot fi cu adevărat creativi”.
„Cum poate un robot să fie un artist?”
Lucrările lui Ai-Da sunt pictate folosind un braț de pictură special realizat, combinat cu camere situate în ochii robotului. Împreună cu algoritmul IA, acest lucru îi permite Ai-Dei să creeze niște opere de artă cu un aspect cu adevărat unic. Lucrările finite amintesc aproape de vechile tehnici de imprimare, dar ceea ce este cu adevărat interesant este că pare să folosească o combinație de linii și puncte. Aproape ca 1 și 0 în binar, care este o interpretare destul de grozavă a modului în care un artist IA ar putea vedea lumea.
Expoziția intitulată Leaping into the Metaverse include o serie de patru portrete, toate pictate de Ai-Da. Acestea includ un autoportret și unul al lui Mary Shelly, care este, fără îndoială, mama Sci-Fi, care a creat unul dintre cele mai vechi exemple ale genului cu romanul Frankenstein.
Indiferent dacă o consideri sau nu pe Ai-Da artista din spatele acestor lucrări sau doar pe oamenii care au lucrat la ea, este ceva care merită să fie gândit. Poate o mașină să creeze sau folosește doar punctul culminant al programelor și experiențelor sale? Ce îi face pe oameni cu adevărat diferiți?
Ai-Da are un singur răspuns, care este o înțelegere tehnică adecvată pentru o IA, dar la fel de dificil de argumentat.
„Cum poate fi un robot un artist? Arta și artiștii au multe definiții. În ceea ce privește creativitatea, folosind criteriile profesorului universitar Margaret Boden, sunt creativă pentru că munca mea este nouă, surprinzătoare și are valoare, deoarece stimulează dezbaterea și interesul.”
Poți vedea mai multe lucrări de artă a lui Ai-Da, inclusiv alte stiluri de picturi și sculpturi, pe site-ul oficial.