Rechinii plimbători au luat cu asalt titlurile principale în acest an. Noi cercetări au investigat pentru prima dată modul în care fazele timpurii de viață ale acestor animale le pot influența locomoția și au descoperit că, chiar și în calitate de bebeluși, sunt destul de pricepuți la mers.
Rechinii epoleți sunt un model bun pentru studierea capacității vertebratelor marine de a supraviețui previziunilor viitoare ale condițiilor oceanului în timpul crizei climatice. Acest lucru se datorează faptului că se crede că în ultimii 9 milioane de ani, ei au evoluat pentru a putea merge de-a lungul fundului mării, recifelor și chiar pe uscat, pentru a accesa noi locuri de hrănire.
Când se deplasează dintr-un loc scufundat la mers pe jos terestru, ei experimentează în mod natural fluctuații ale temperaturii și disponibilitatea oxigenului, care oglindesc condițiile așteptate ale oceanelor viitoare în timpul crizei climatice. Acum, un studiu publicat în Integrative & Comparative Biology a descoperit că această toleranță se extinde chiar și la bebeluș.
Rechinii plimbători
Când rechinii epoleți ies din ou, au corpuri subțiri cu burtă destul de bulboasă, datorită faptului că rețin sacul vitelin. Aceasta este o adaptare observată la animalele cu ouă (rațele și reptilele) și menține nivelurile de nutrienți ale animalelor tinere.
Având în vedere acest lucru, cercetătorii au decis să investigheze toleranța rechinilor nou-născuți și a tinerilor rechini epoleți, pentru a vedea dacă și/sau cum abilitățile lor de mers au fost modificate în funcție de stadiul vieții. Din fericire pentru rechinii nou-născuți epoleți, se pare că se descurcă bine la mers.
„Prin acest studiu, am avansat nivelul de cunoștințe cu privire la locomoția în ocean la rechinul epolet și am constatat că nu a fost afectată în mare măsură de modificările morfologiei corpului care apar în etapele timpurii de viață”, au scris autorii studiului.„Investigațiile ulterioare asupra mersurilor acvatice și terestre utilizate de această specie pot oferi perspective asupra dezvoltării locomoției pe jos atât în și în afara apei”.
Rechinii epoleți sunt capabili să meargă pe uscat, în ciuda faptului că nu au picioare, datorită aripioarelor pereche, asemănătoare cu vâslele, și pot rezista condițiilor hipoxice asociate cu o plimbare pe uscat timp de peste o oră. Se speră, prin înțelegerea mai bună a modului în care aceste animale au evoluat, putem fi mai capabili să pricepem modurile în care alte vertebrate marine pot încerca să combată condițiile oceanice dificile care vor veni.