VIDEO De ce oamenii de știință nu au inventat încă sânge sintetic: procedura e mai dificilă decât pare

Pentru aproape orice procedură medicală de urgență, mai simplă sau mai complicată, pacientul va avea nevoie de sânge.

Timp de secole, medicii s-au confruntat cu o penurie insurmontabilă de sânge uman compatibil, deoarece multitudinea de combinații care potrivesc receptorul cu donatorul fac imposibilă existența unui stoc suficient de mare. Cu alte cuvinte, dacă introduci sângele nepotrivit într-un anumit corp uman, se poate ajunge chiar și la deces.

Așadar, în lipsa compatibilității, dar și a  donatorilor, răsare următoarea întrebare: de ce nu au inventat încă oamenii de știință sânge sintetic, care să suplinească această penurie?

În teorie, pare ușor să inventezi sânge sintetic: practica „ne omoară”, la propriu

Pare relativ simplu să inventezi sânge sintetic – cel puțin în teorie.

Trebuie ținut cont de faptul că sângele este un cocktail de multe elemente pe care știința deja știe să le reproducă, iar medicii folosesc această soluție intravenoasă în mod regulat, chiar și așa, în ciuda faptului că ele sunt valide de sine stătător, puse împreună par să nu mai funcționeze chiar atât de eficient.

Un videoclip, publicat de Societatea Americană de Chimie, explică în detaliu despre ce este vorba. Îl poți urmări în subsolul acestui articol.

În timp ce problema principală este, cu siguranță, transportul de oxigen, sângele are și o serie de alte îndatoriri care sunt toate incredibil de importante. Trebuie să poată coagula dacă pielea este tăiată și tocmai din acest motiv medicamentele pentru subțierea sângelui sunt foarte periculoase.

Dacă am crea sânge sintetic, nu numai că ar trebui să fie compatibil și capabil să transporte oxigenul în mod eficient, însă ar trebui să conțină și trombocite pentru a putea realiza o coagulare ca la carte.

Vestea bună este că suntem pe drumul cel bun: o nișă de cercetare a făcut progrese, în ceea ce privește crearea sângelui sintetic. Rămâne de văzut cum vor evolua cercetările și dacă vor rezolva problemele actuale.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu