Varza de Bruxelles, mai bună ca în copilărie: care este explicația științifică

Curiozitate.ro

Dacă ai crescut după anii 2000 sau înainte, dar te-ai uitat la prea multe filme americane, probabil că îți amintești de varza de Bruxelles și de faptul că această legumă nu este chiar cea mai iubită din lume.

Din capul locului, trebuie să știi că varza de Bruxelles este o creație umană. Nu vei găsi aceste mini-verze crescând nicăieri în sălbăticie, ele fiind produsul secolelor întregi de reproducere selectivă, la fel ca multe dintre legumele pe care le găsești astăzi în magazine, de altfel.

Se crede că strămoșul verzei de Bruxelles își are originea în Roma Antică, dar probabil că a luat forma pe care o recunoaștem astăzi în jurul Evului Mediu Târziu, în Belgia (de unde și numele de varză de Bruxelles).

Cu toate acestea, cultivarea varzei de Bruxelles a suferit o modificare majoră în urmă cu 60 de ani, despre care fermierii susțin că a fost începutul proastei reputații pe care o deține acum leguma.

De ce nu te mai deranjează acum gustul verzei de Bruxelles

„La sfârșitul anilor 1960, industria a trecut la recoltarea mecanizată, care impnea ca o plantă care să se maturizeze destul de uniform pe întreaga tulpină”, a declarat Steve Bontadelli, fermier, pentru MEL Magazine, în 2021.

„Sakata a dezvoltat primele plante care s-au maturizat uniform și erau frumoase și verzi, rodeau mult, dar erau îngrozitor de amare, așa că am oprit producția”, a adăugat el.

În anii 1990, Big Sprout a început să caute modalități de a face Bruxelles-ul un pic mai mare. Un studiu publicat în 1999 de oamenii de știință de la Novartis a reușit să identifice compușii specifici care i-au dat varzei de Bruxelles amărăciunea deranjantă: sinigrina și progoitrina.

Acest lucru a putut revoluționa industria și au fost, astfel, create noi soiuri mai puțin amare și mai ușor de mâncat.

În plus, genetica joacă un rol important în ceea ce privește gusturile tale culinare. Receptorii gustativi sunt parte din instrucțiunile codificate din ADN, care variază de la individ la individ.

Practic, dacă ești „echipat” cu gena TAS2R38, ai șanse reale să urăști orice legumă care prezintă vreun pic de amăreală, cum ar fi varza de Bruxelles sau chiar brocolli.

Lasă un comentariu