O fermă italiană a devenit o morgă în aer liber la începutul lunii august, având aproximativ 50 de vaci otrăvite cu plante tinere de sorg, un accident cauzat de secetă, spun experții.
O fermă din Sommariva del Bosco, de lângă Torino, în nord-vestul Italiei, a avut mai multe vaci otrăvite care au murit brusc, în urma intoxicării acute cu acid cianhidric, pe 6 august, potrivit organismului local de bunăstare a animalelor IZS. Vitele erau din rasa Piemontese.
Acidul cianhidric provine din dhurrin, care este prezent în mod natural în plantele tinere de sorg, deși nu în concentrații atât de mari ca cele găsite în probele prelevate la fața locului.
Cum au ajuns aceste vaci otrăvite?
„Bănuim că seceta a provocat această cantitate foarte mare de dhurrin în plantele de sorg”, a declarat Stefano Giantin, veterinar la Istituto Zooprofilattico Sperimentale (IZS) pentru nord-vestul Italiei, care se ocupă de caz.
La plantele cu creștere normală, cantitatea de dhurrin scade pe măsură ce plantele cresc. Dar din moment ce seceta continuă a împiedicat creșterea plantelor de sorg, dhurrinul s-a concentrat în interiorul acestora.
Otrăvirea cu acid cianhidric la bovine este rapidă și brutală, simptomele apărând la 10-15 minute după ingestie, moartea survenind după aproximativ 15-30 de minute. Această otrăvire provoacă tulburări respiratorii, nervoase și musculare, scrie Phys.org.
Dhurrinul se găsește în mod natural în sorg, în special în lăstarii tineri, care îl folosesc ca apărare împotriva ierbivorelor, dar atunci când este digerat, acesta eliberează acid cianhidric, cunoscut și sub numele de cianură de hidrogen.
Dar „în mod normal, nu provoacă moartea”, a spus Giantin.
Mai multe ferme au fost afectate de fenomen
În probele prelevate de la ferma din Sommariva del Bosco, concentrația de dhurrin din lăstari a fost la un nivel neobișnuit de ridicat, despre care Giantin a spus că pare a fi rezultatul secetei care a lovit Italia și mare parte din Europa în această vară.
Doza de acid cianhidric considerată fatală pentru bovine este de circa 700 mg/kg; s-a constatat că animalele de la Sommariva aveau cantități de peste 900 mg/kg în sânge.
Singura modalitate de a salva vacile afectate este injectarea acestora cu tiosulfat de sodiu, pentru a neutraliza cianura de hidrogen.
În acest mod, experții au reușit să salveze în jur de 30 de vaci pe 11 august, când alte trei ferme din Piemont au fost lovite de același fenomen, deși nu înainte ca altele 14 să moară.