Unde se găsește cea mai veche sticlă de vin din lume?

Curiozitate.ro

În ultimii o sută de ani, Muzeul Istoric din Palatinat, din Germania, a expus în vitrină cea mai veche sticlă de vin sigilată din lume. Dar un secol nu înseamnă nimic pentru sticla de vin Speyer, cunoscută și sub numele de Römerwein aus Speyer. Conținutul său tulbure stă nestingherit în sticla transparentă de aproape 1700 de ani.

Sticla de 1.5 litri are mânere în formă de delfini și a fost îngropată în mormântul unui cuplu de nobili romani, în apropierea orașului Speyer de astăzi. Cercetătorii estimează că aceasta datează din jurul anului 325.

Arheologii estimează că mormântul din care a fost recuperată sticla de vin a fost creat în anul 325. Foto: Muzeul Istoric din Palatinat

Când mormântul a fost excavat, în 1867, au fost găsite și alte sticle de vin, de mult timp sparte sau goale. În epocile anterioare, romanii își incinerau morții. În epoca sticlei din Speyer, însă, romanii ajunseseră să pună cadavrele în sarcofage, cu bunuri funerare, care includeau obiecte de uz cotidian, inclusiv sticle cu vin.

Cel mai probabil, vinul din interiorul sticlei din Speyer a fost făcut din struguri crescuți în partea locului, din viță de vie plantată în timpul ocupației romane.

În vin au fost adăugate și ierburi necunoscute, poate pentru aromă sau ca agent de conservare. Cu toate acestea, reziduul din interior nu mai este cu adevărat vin.

De-a lungul secolelor, vinul s-a transformat într-o masă solidă de culoare închisă și un lichid lăptos. Chiar și păstrarea acestui reziduu este fără precedent.

Romani zdrobind struguri. Mozaic antic. Foto: Wikimedia

O sticlă neobișnuit de bine făcută, care a rămas etanșă de-a lungul veacurilor, un sigiliu de ceară și un strat gros de ulei de măsline au împiedicat evaporarea totală a conținutului său. Se poate ca în sticlă să existe mai mult ulei decât vin, ceea ce a creat stratul dens și solid vizibil prin sticlă.

În ceea ce privește chimia lichidului, cercetătorii spun că probabil nu este letal, deși vinul nu ar avea un gust bun. Totuși, ca să-l poți degusta, mai întâi ar trebui să furi vinul din muzeu, deoarece personalul refuză să deschidă sticla, chiar și pentru cercetare.

Potrivit unui reportaj al unei publicații locale, majoritatea angajaților muzeului se tem să atingă sticla. Este greu de spus ce ar fi mai înfricoșător: să scapi și să spargi cea mai veche sticlă de vin din lume sau să o bei.

Lasă un comentariu