Un nou tip de lumină ultraviolet ucide agenții patogeni din aer, în interior, spun oamenii de știință

Curiozitate.ro

Un tip de lumină ultraviolet numită Far-UVC ar putea schimba dramatic modul în care combatem transmiterea agenților patogeni din aer în medii interioare, raportează oamenii de știință într-un nou studiu.

Cercetătorii spun că tehnologia reprezintă o nouă modalitate de a limita răspândirea COVID-19, în comparație cu măsurile de control existente care implică schimbări semnificative în comportamentul oamenilor – cum ar fi respectarea lockdown-urilor, distanțarea fizică, purtarea măștilor sau vaccinarea.

Spre deosebire de provocările acestor măsuri, de altfel, eficiente, dar adesea criticate, instalarea iluminatului Far-UVC în medii interioare ar putea fi la fel de ușoară ca schimbarea unui bec, spun oamenii de știință. Iar eficiența radiației antimicrobiene a dispozitivului nu este mai puțin impresionantă.

„Far-UVC reduce rapid cantitatea de microbi activi din aerul din interior la aproape zero, făcând aerul din interior la fel de sigur ca cel din exterior”, spune biofizicianul David Brenner de la Columbia University Medical Center.

În timp ce proprietățile germicide ale luminii ultraviolet C (UVC) sunt cunoscute de zeci de ani, capacitatea radiațiilor de a provoca arsuri solare, cancer de piele și probleme ochilor oamenilor a condus la controale stricte asupra utilizării acesteia. Lumina UVC a fost limitată în principal la sterilizarea echipamentelor medicale.

Noul tip de lumină Far-UVC ne poate proteja de agenții patogeni

Pentru a vedea dacă tehnologia a fost eficientă într-o cameră de dimensiuni normale, oamenii de știință au instalat cinci lămpi Far-UVC într-o cameră controlată de bioaerosoli care măsoară aproximativ 4 x 3 metri și au pompat un flux de bacterii Staphylococcus aureus aerosolizate în cameră.

„Unitatea este o cameră etanșă de dimensiunea unei camere de spital, unde pot fi puse diferite tipuri de ventilație și dispozitive pentru a testa potențiala eficacitate a unor abordări precum Far-UVC într-o situație la scară largă”, spune microbiologul de mediu Louise Fletcher, de la Universitatea din Leeds din Marea Britanie.

Potrivit echipei, lămpile Far-UVC au redus cu până la 98,4% din încărcătura de patogeni, în câteva minute.

Lasă un comentariu