Un nou stres pentru elevii și studenții români: vine poliția peste ei la școală să-i testeze

Curiozitate.ro

Consumul de stupefiante de orice fel este ilegal în România, indiferent dacă vorbim de droguri ușoare precum marijuana sau substanțe semnificativ mai periculoase. În acest context, poliția caută soluții creative pentru a reduce consumul în rândul tinerilor.

În ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor, a crescut foarte mult consumul de droguri. Pentru a modifica acest trend, un nou proiect legislativ aflat acum la Senat speră să legalizeze controalele realizate de către agenții de poliție în instituțiile de învățământ, atât din propria inițiativă a acestora, cât și la solicitarea directorilor de școală.

Același proiect speră să legifereze o înăsprire semnificativă a sancțiunilor pentru cei care produc, extrag, transportă sau distribuie alte substanțe decât drogurile clasice, care au capacitatea de a produce efecte psihoactive, precum etnobotanicele.

Legea din România, mai dificilă pentru consumatorii de droguri

Noul proiect de lege aflat la senat își propune să modifice Legea Educației nr.1/2011. Practic, se dorește introducerea unei prevederi ce stabilește ca școlile și universitățile să includă în contractul educaţional sau în contractul de studii universitare prevederi referitoare la obligaţia elevilor ori studenților de a se supune recoltării non-invazive a probelor biologice în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive, la solicitarea poliţiştilor.

În scopul realizării acestor verificări, poliţiștii vor putea face, din oficiu sau la sesizarea/ solicitarea conducătorilor școlilor ori ai universităților, controale tematice/ inopinate în cadrul acestora, pentru testarea non-invazivă a elevilor și studenților, prin care să se vadă dacă aceștia au consumat sau nu substanţe psihoactive.

Dacă în urma controlului un elev este depistat pozitiv, poliţia va informa părinţii sau tutorele legal, în vederea exprimării acordului pentru prelevarea de probe biologice pentru stabilirea tipului de substanţă psihoactivă depistată. În cazul studenților, poliţia informează părinţii ori tutorele legal şi solicită acordul persoanei pentru prelevarea de probe biologice, conform avocatnet.ro.

Vizavi de etnobotanice, cei care dețin sau comercializează etnobotanice sunt pasibili de amendă și/sau închisoare de la o lună la un an. Noua lege modifică sancțiunea în închisoare de la trei luni la doi ani. Nu în ultimul rând, “cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de produse din categoria celor prevăzute la art. 1 pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Lasă un comentariu