Un nou record: cea mai scurtă zi din istoria omenirii. Cum rămânem în criză de timp

Pământul a stabilit un nou record pentru cea mai scurtă zi din istoria omenirii, conform unei recente informații.

Serviciul Internațional de Rotație a Pământului și Sisteme de Referință a măsurat miercuri, 29 iunie 2022, prima zi cu 159 de milisecunde mai scurtă decât normalul. Aceasta este cea mai scurtă zi de când oamenii de știință au început să folosească ceasurile atomice pentru a măsura viteza de rotație a Pământului.

În general, Pământul se învârte o dată la 24 de ore. Cu toate acestea, lungimea zilei variază din cauza mai multor factori care o pot face mai lungă sau mai scurtă. Forțele mareelor ​​dintre Pământ și Lună prelungesc, de fapt, ziua și, în general, o fac mai lungă.

Cea mai scurtă zi din istorie s-ar putea să fie doar începutul

La fiecare 100 de ani, Pământul are nevoie de câteva milisecunde în plus pentru a finaliza o rotație. Mișcarea internă a planetei și a atmosferei schimbă, de asemenea, lungimea, la fel ca și mișcarea sateliților noștri.

În ultimii ani, se pare că ziua a început să se scurteze. De altfel, Pământul a doborât o mulțime de recorduri în 2020, bifând 28 dintre cele mai scurte zile înregistrate din anii 1960, încoace. Nimeni nu știe sigur de ce se întâmplă acest lucru, dar o ipoteză sugerează că de vină ar fi schimbările aduse axei de rotație.

Înțelegerea mișcărilor complexe ale planetei, mai ales dacă sunt legate de cicluri pe termen lung, ar putea dura ceva timp, dar, din fericire, majoritatea efectelor acestor variații sunt neglijabile. Dacă există prea multă sau prea puțină diferență acumulată după luni sau chiar ani, s-ar putea să se adauge o secundă la oră.

Acest instrument foarte util pentru a păstra timpul a fost recent atacat de giganții internetului Facebook, Google, Amazon și Microsoft, deoarece introducerea unei secunde în plus poate perturba ocazional software-ul.

Ultima secundă a fost adăugată la 31 decembrie 2016. Trebuie menționat că nu există așteptări de a fi adăugată o secundă în plus în 2022.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu