Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge și de la Universitatea Fudan spun că șapte ore este cantitatea ideală de somn pentru persoanele trecute de vârsta mijlocie, prea puțin sau prea mult somn fiind asociat cu performanțe cognitive și sănătate mintală mai slabe.
Somnul joacă un rol important în facilitarea funcțiilor cognitive și în menținerea unei bune sănătăți psihologice. De asemenea, ajută la menținerea sănătății creierului.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, observăm adesea modificări ale tiparelor noastre de somn, inclusiv dificultăți în a adormi, precum și o scădere a cantității și calității somnului. Se crede că aceste tulburări de somn pot contribui la declinul cognitiv și la tulburările psihiatrice la populația îmbătrânită.
În cadrul cercetării, publicate în revista științifică Nature Aging, oamenii de știință din Marea Britanie și China au examinat date de la aproape 500.000 de adulți cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani din UK Biobank.
Durata insuficientă sau excesivă a somnului, asociate cu performanțe cognitive scăzute
Participanții au fost întrebați despre modelele lor de somn, sănătatea mintală și bunăstarea lor și au luat parte la o serie de teste cognitive. Imagistica cerebrală și datele genetice au fost disponibile pentru aproape 40.000 dintre participanții la studiu.
Analizând datele, echipa a descoperit că atât durata insuficientă, cât și cea excesivă a somnului au fost asociate cu performanțe cognitive deficitare, cum ar fi viteza de procesare, atenția vizuală, memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Șapte ore de somn pe noapte a fost cantitatea optimă de somn pentru performanța cognitivă, dar și pentru o bună sănătate mintală. Persoanele au prezentat mai multe simptome de anxietate și depresie dacă au raportat că au dormit mai mult sau mai puțin timp.
Cercetătorii spun că un motiv posibil pentru asocierea dintre somnul insuficient și declinul cognitiv se poate datora perturbării somnului cu unde lente sau somnul „profund”.
Somnul întrerupt, asociat cu o inflamație crescută
S-a demonstrat că întreruperea acestui tip de somn are o legătură strânsă cu memoria, precum și cu acumularea de amiloid – o proteină cheie care, atunci când se îndoaie greșit, poate provoca „încurcături” în creier, caracteristice anumitor forme de demență. În plus, lipsa somnului poate împiedica capacitatea creierului de a se debarasa de toxine.
Echipa a descoperit, de asemenea, o legătură între cantitatea de somn și diferențele în structura regiunilor creierului, implicate în procesarea cognitivă și memorie.
Un somn consistent de șapte ore în fiecare noapte, fără prea multe fluctuații de durată, a fost, de asemenea, important pentru performanța cognitivă și pentru o bună sănătate mintală.
Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că modelele de somn întrerupt sunt asociate cu o inflamație crescută, indicând o susceptibilitate la boli legate de vârstă.
„Un somn bun, important în toate etapele vieții, dar mai ales când îmbătrânim”
„Deși nu putem spune în mod concludent că prea puțin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive, analiza noastră care privește indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susțină această idee. Dar motivele pentru care persoanele în vârstă au un somn mai slab par a fi complexe, influențate de o combinație între constituția noastră genetică și structura creierului nostru”, a declarat profesorul Jianfeng Feng, de la Universitatea Fudan din China, potrivit SciTechDaily.
Cercetătorii spun că descoperirile sugerează că durata insuficientă sau excesivă a somnului poate fi un factor de risc pentru declinul cognitiv la îmbătrânire.
Acest lucru este susținut de studii anterioare care au raportat o legătură între durata somnului și riscul de a dezvolta boala Alzheimer și demența, în care declinul cognitiv este un simptom distinctiv.
„A avea un somn bun este important în toate etapele vieții, dar mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Găsirea unor modalități de îmbunătățire a somnului pentru persoanele în vârstă ar putea fi crucială pentru a le ajuta să își mențină o bună sănătate mintală și pentru a evita declinul cognitiv, în special pentru pacienții cu tulburări psihiatrice și demențe”, a concluzionat profesorul Barbara Sahakian de la Departamentul de Psihiatrie al Universității din Cambridge, unul dintre autorii studiului.