Artemis este numele primei misiuni NASA de „recucerire” a Lunii, după aproximativ 50 de ani în care „s-a stat pe tușă”, într-o oarecare măsură.
Sistemul de lansare spațială al NASA nu va decola nici în septembrie, cel mai probabil. După ce o scurgere de combustibil a forțat agenția să reorganizeze cea de-a doua încercare de a lansa Artemis 1, iată că planurile par să se fi amânat din nou.
„Nu vom putea lansa Artemis în această perioadă”, a declarat Jim Free, administratorul asociat al NASA pentru dezvoltarea sistemelor de explorare, într-o sală plină de jurnalişti, după evenimentele de sâmbătă dimineaţă. „Nu a fost o scurgere pe care o puteam gestiona”, a adăugat managerul misiunii Artemis, Michael Sarafin.
Potrivit Sarafin, scurgerea ar fi apărut după ce una dintre conductele de combustibil ar fi trecut printr-o suprapresurizare scurtă și „inadvertentă”. O comandă manuală greșită, venită de la Mission Control, ar fi declanșat, în cele din urmă, incidentul.
Sarafin a declarat că este prea devreme pentru a ști dacă aceasta a fost cauza scurgerii de combustibil, însă ar exista suficient hidrogen gazos inflamabil lângă rachetă încât lansarea nu ar fi sigură.
Oricare ar fi cauza, NASA trebuie acum să înlocuiască garnitura care trebuia să împiedice hidrogenul să „evadeze”.
Următoarea tentativă de lansare a rachetei Artemis
În concluzie, următoarea perioadă posibilă de lansare a rachetei Artemis 1 se va desfășura cândva între 16 septembrie și 4 octombrie, se bănuiește.
Totuși, perioada include un potențial conflict cu o altă misiune. Zborul Crew-5 al Space X este programat să se întâmple pe 3 octombrie, la Centrul Spațial Kennedy. Prin urmare, este mai probabil ca NASA va viza perioada cuprinsă între 17 octombrie și sfârșitul lunii.
În mod evident, vom ști mai multe săptămâna viitoare, atunci când NASA va ține o altă conferință de presă.
Administratorul NASA, Bill Nelson, a fost ferm în declarații: „Privim acest lucru ca parte a programului nostru spațial, așadar nu vom încerca să lansăm Artemis 1 până când nu vom simți că SLS este gata de misiune. Siguranța este foarte importantă”.