Test de cultură generală. În ce ocean se află Triunghiul Bermudelor?

Triunghiul Bermudelor este o secțiune a Oceanului Atlantic de Nord, în largul Americii de Nord, în care se spune că ar fi dispărut în mod misterios peste 50 de nave și 20 de avioane. Zona, ale cărei granițe nu sunt unanim acceptate, are o formă vag triunghiulară, marcată de coasta atlantică a peninsulei Florida (în Statele Unite), de Bermude și de Antilele Mari.

Rapoartele despre evenimente inexplicabile în regiune datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Unele nave au fost descoperite complet abandonate fără niciun motiv aparent, altele nu au transmis niciun semnal de ajutor și nu au mai fost văzute sau auzite niciodată.

Au fost raportate avioane care apoi au dispărut, iar misiuni de salvare se spune că au dispărut atunci când zburau în zonă. Cu toate acestea, nu au fost găsite epave.

Deși teoriile privind cauzele supranaturale ale acestor dispariții abundă, factorii geofizici și de mediu sunt cel mai probabil responsabili. Una dintre ipoteze este că piloții nu au ținut cont de linia agonică – locul în care nu este nevoie să se compenseze variația busolei magnetice – în timp ce se apropiau de Triunghiul Bermudelor, ceea ce a dus la erori de navigație semnificative și la catastrofe.

Navele dispărute, doborâte de valuri masive?

O altă teorie populară este aceea că navele dispărute au fost doborâte de valuri masive ce pot atinge înălțimi de până la 30,5 metri și care, teoretic, ar fi suficient de puternice pentru a distruge toate urmele unei nave sau ale unui avion. Triunghiul Bermudelor este situat într-o zonă a Oceanului Atlantic în care pot converge furtuni din mai multe direcții, ceea ce face mai probabilă apariția valurilor foarte mari.

Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, „nu există nicio dovadă că disparițiile misterioase se produc cu o frecvență mai mare în Triunghiul Bermudelor decât în orice altă zonă mare și foarte circulată a oceanului”, iar navigatorii și piloții continuă să se aventureze prin triunghi fără evenimente.

Bermuda, teritoriu britanic de peste mări cu autonomie guvernamentală în vestul Oceanului Atlantic de Nord, este un arhipelag format din 7 insule principale și aproximativ 170 de insulițe, situat la aproximativ 1.050 km est de Capul Hatteras (Carolina de Nord, SUA).

Arhipelagul are o lungime de aproximativ 40 km și o lățime medie de mai puțin de 1,6 km. Insulele principale sunt grupate în formă de cârlig de pește și sunt conectate prin poduri, scrie Britannica.

Toate insulele mari ale Bermudelor sunt locuite

Insulele de corali din Bermuda sunt compuse dintr-un strat de 60 de metri de calcar marin care acoperă un lanț muntos vulcanic dispărut și scufundat care se ridică la peste 4.300 de metri deasupra fundului oceanului. Suprafața calcaroasă este acoperită de un strat puțin adânc de sol fertil. Insulele sunt mărginite de recife de corali și nu au lacuri sau râuri, dar solul este foarte poros.

Aproximativ trei cincimi din populație este de origine africană integrală sau mixtă, inclusiv imigranții din Indiile de Vest, descendenții acestora sau descendenții sclavilor aduși din alte părți ale Lumii Noi sau din Africa, înainte ca Marea Britanie să interzică comerțul cu sclavi în 1807.

Engleza este limba oficială, dar se vorbește și o parte din portugheză. Creștinismul predomină, iar aproximativ o șesime din populație este anglicană. Rata de creștere demografică a Bermudelor este scăzută în comparație cu standardele mondiale, fiind comparabilă cu cea a Statelor Unite. Mai puțin de o cincime din populație are mai puțin de 15 ani.

Practic, toate insulele mari ale Bermudelor sunt locuite, iar Insula Principală are cea mai mare concentrație de oameni. Bermuda are una dintre cele mai mari densități ale populației din lume.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu