Contrar credinței populare, cel mai înalt munte din lume nu este Muntele Everest, ci Mauna Kea din Hawaii. Asta, dacă măsurați de la vârful Mauna Kea până la baza sa de pe fundul Oceanului Pacific.
În timp ce Mauna Kea se află la peste 4000 de metri deasupra nivelului mării (comparativ cu cei 8849 ai Everestului), vârful vulcanului hawaiian se află la o înălțime impresionantă de 9144 de metri deasupra bazei sale de pe fundul mării.
Folosirea acestei măsurători nu este probabil să schimbe multe păreri despre Everest, dar Mauna Kea poate fi considerat cel mai înalt vulcan din lume.
Acesta este unul dintre cei cinci vulcani scut separați care alcătuiesc Insula Mare a Hawaiului. Este atât de mare încât muntele se scufundă treptat în fundul mării sub presiunea propriei sale greutăți.
Vârful lui Mauna Kea este un peisaj de admirat: include roci de lavă, tundră alpină și dovezi ale uriașei calote glaciare care a dominat terenul în urmă cu 11.000 de ani.
Mauna Kea poate fi considerat cel mai înalt vulcan din lume
Vârful este casa zeiței hawaiiene a zăpezii Poliahu și a astronomilor care speră să folosească unele dintre cele mai avansate telescoape din lume, scrie AtlasObscura.
Vârful este atât de înalt încât răul de altitudine este o problemă pentru mulți, iar turiștii sunt încurajați să facă opriri prelungite în timpul urcării, pentru a permite corpului să se adapteze.
Aici, observatorii au parte de aproximativ 300 de nopți senine pe an, datorită faptului că vârful se află deasupra a 40 la sută din atmosfera Pământului (inclusiv stratul de inversiune) și a 90 la sută din vaporii de apă ai acestuia. Iar datorită amplasării la 20 de grade la nord de ecuator, tot cerul nordic este vizibil, precum și majoritatea stelelor de pe cerul sudic.
Din aceste motive, Mauna Kea a fost un sit important din punct de vedere astronomic încă de când observatorii din antichitate se minunau de priveliștea incredibil de clară a cerului nopții. În prezent, există peste o duzină de telescoape importante în acest sit, care este administrat de Universitatea din Hawaii.
Casa zeiței hawaiiene a zăpezii Poliahu
De fapt, patru dintre cele mai mari telescoape optice reflectorizante din lume se află în vârful Mauna Kea. Este vorba despre cele două telescoape de 10 metri ale Observatorului W. M. Keck, Telescopul Subaru de 8,2 metri și Observatorul Gemini North de 8,1 metri. Pe un platou situat la nord de vârf, au început lucrările de construcție a Telescopului de 30 de metri, care va fi cel mai mare telescop optic și infraroșu din lume.
Pentru nativii hawaiieni, Mauna Kea este unul dintre cele mai sacre locuri de pe insule, iar mulți văd construcția pe vârful său ca pe un afront adus drepturilor lor asupra pământurilor lor ancestrale.
În tradiția hawaiiană, muntele este un strămoș al nativilor hawaiieni, sau Kanaka Maoli. Grupuri de kia’i, sau protectori, au protestat față de construcția Telescopului de 30 de metri, care va fi cel mai mare telescop din emisfera nordică.