Test de cultură generală. Câți metri înălțime are Everestul?

Muntele Everest este un munte de pe creasta Marelui Himalaya din sudul Asiei care se află la granița dintre Nepal și Regiunea Autonomă Tibet a Chinei. Ajungând la o altitudine de 8.849 metri, Muntele Everest este cel mai înalt munte din lume.

Ca și alte vârfuri înalte din regiune, Muntele Everest a fost mult timp venerat de popoarele locale. Cel mai comun nume tibetan, Chomolungma, înseamnă „Mama Lumii” sau „Zeița Văii”.

Numele sanscrită Sagarmatha înseamnă literal „Vârful Raiului”. Cu toate acestea, identitatea sa drept cel mai înalt punct de pe suprafața Pământului nu a fost recunoscută până în 1852, când Studiul guvernamental al Indiei a stabilit acest fapt.

Controversa asupra cotei exacte a vârfului s-a dezvoltat din cauza variațiilor nivelului zăpezii, a deviației gravitaționale și a refracției luminii.

Muntele Everest, venerat de popoarele locale

Cifra de 8.848 de metri, a fost stabilită de Survey of India între 1952 și 1954 și a devenit larg acceptată. Această valoare a fost folosită de majoritatea cercetătorilor, agențiilor de cartografiere și editorilor până în 1999.

Ulterior s-a încercat să se remăsoare înălțimea muntelui. Un sondaj italian, folosind tehnici de topografie prin satelit, a obținut o valoare de 8.872 metri în 1987, dar au apărut întrebări cu privire la metodele utilizate, scrie Britannica.

În 1992, un alt sondaj italian, folosind sistemul de poziționare globală (GPS) și tehnologia de măsurare cu laser, a dat cifra de 8.846 de metri, prin scăderea din înălțimea măsurată a 2 metri de gheață și zăpadă pe vârf, dar metodologia utilizată a fost din nou pusă în discuție.

Muntele Everest sau ,,Vârful Raiului”

În 1999, un sondaj american, a făcut măsurători precise folosind echipamente GPS. Descoperirea lor de 8.850 de metri, plus sau minus 2 metri, a fost acceptată de societate și de diverși specialiști în domeniile cartografiei.

În decembrie 2020, China și Nepal au declarat împreună că înălțimea Everestului a fost de 8.848 de metri. Această nouă măsurătoare, derivată din datele din sondajele efectuate de Nepal în 2019 și China în 2020, a fost acceptată, inclusiv Societatea National Geographic.

Everestul este atât de înalt și clima sa atât de severă, încât este incapabil să susțină ocuparea umană susținută, dar văile de sub munte sunt locuite de popoare vorbitoare de tibetană.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu