Ozonul ar putea slăbi unul dintre cele mai importante mecanisme de răcire a Pământului, făcându-l un gaz cu efect de seră mai important decât se credea până acum, potrivit unei cercetări.
Un nou studiu a dezvăluit că modificările nivelurilor de ozon din atmosfera superioară și inferioară au fost responsabile pentru aproape o treime din încălzirea observată în apele oceanice care se învecinează cu Antarctica în a doua jumătate a secolului XX.
Încălzirea profundă și rapidă a Oceanului Sudic afectează rolul acestuia ca una dintre principalele regiuni de absorbție a excesului de căldură pe măsură ce planeta se încălzește.
Cea mai mare parte a acestei încălziri a fost rezultatul creșterii cantității de ozon din atmosfera inferioară.
Ozonul și schimbările climatice
Ozonul – unul dintre principalii componenți ai smogului – este deja periculos ca poluant, dar cercetarea arată că acesta ar putea juca un rol semnificativ în determinarea schimbărilor climatice în anii următori.
„Ozonul din apropierea suprafeței Pământului este dăunător pentru oameni și pentru mediul înconjurător, dar acest studiu arată că are, de asemenea, un mare impact asupra capacității oceanului de a absorbi excesul de căldură din atmosferă. Aceste descoperiri ne deschid ochii și subliniază importanța reglementării poluării aerului pentru a preveni creșterea nivelului de ozon și a temperaturilor globale”, a explicat Dr. Michaela Hegglin, unul dintre autorii studiului.
Noua cercetare, realizată de o echipă internațională de oameni de știință și condusă de University of California Riverside, este publicată în Nature Climate Change.
Ozonul, dăunător pentru oameni și pentru mediul înconjurător
Echipa a folosit modele pentru a simula modificările nivelurilor de ozon din atmosfera superioară și inferioară între 1955 și 2000, pentru a le izola de alte influențe și pentru a spori înțelegerea slabă, în prezent, a impactului lor asupra absorbției de căldură din Oceanul Sudic.
Aceste simulări au arătat că o scădere a ozonului în atmosfera superioară și o creștere în atmosfera inferioară au contribuit la încălzirea observată în cei 2 km superiori ai apelor oceanice de la latitudini înalte, prin creșterea globală a gazelor cu efect de seră.
Acestea au arătat că, de fapt, creșterea ozonului din atmosfera inferioară a cauzat 60% din încălzirea globală indusă de ozon, observată în Oceanul Sudic în perioada studiată – mult mai mult decât se credea anterior. Acest lucru a fost surprinzător, deoarece creșterile de ozon sunt considerate în principal drept un factor de forțare a climei în emisfera nordică, deoarece acolo are loc principala poluare.
Stratul de ozon este vital, deoarece filtrează radiațiile ultraviolete periculoase care ajung la suprafața Pământului.
„O problemă serioasă”
„Știm de ceva vreme că reducerea stratului de ozon din straturile înalte ale atmosferei a afectat clima de la suprafață în emisfera sudică. Cercetările noastre au arătat că și creșterea ozonului în atmosfera inferioară din cauza poluării aerului, care are loc în principal în emisfera nordică și care se scurge în emisfera sudică, reprezintă o problemă serioasă”, a declarat Dr. Hegglin.
Ozonul este creat în atmosfera superioară prin interacțiunea dintre moleculele de oxigen și radiațiile UV de la soare. În atmosfera inferioară, se formează datorită reacțiilor chimice dintre poluanți, cum ar fi gazele de eșapament ale autovehiculelor și alte emisii.
Modificările concentrațiilor de ozon din atmosferă afectează vânturile de vest din emisfera sudică, precum și provocarea unor niveluri contrastante de sare și temperatură în apropierea suprafeței în Oceanul Sudic. Ambele influențează curenții oceanici în moduri diferite, afectând astfel absorbția căldurii oceanice, raportează EurekAlert.