S-a demonstrat că stimularea creierului transcranian ajută la orice, de la depresie la boala Parkinson, iar un număr tot mai mare de cercetări sugerează că ar putea fi un instrument masiv împotriva unei varietăți de afecțiuni neurologice.
Acum, o nouă cercetare a demonstrat că stimularea electrică transcraniană neinvazivă ar putea stimula memoria adulților în vârstă timp de o lună, cu posibile impacturi răsunătoare asupra modului în care asistența medicală ar putea face față declinului memoriei legat de vârstă (sau chiar stimulând creierul pregătit pentru un examen).
Cercetarea, realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Boston, a fost publicată în Nature Neuroscience. Pe baza unor studii anterioare care sugerează că memoria de lucru (memoria pe termen scurt) și memoria pe termen lung sunt controlate de anumite zone ale creierului, lucrarea a folosit diferite frecvențe de stimulare electrică pe aceste zone, pentru a vedea dacă a îmbunătățit tipurile de memorie respective.
Echipa a recrutat 150 de adulți cu vârsta de 65 de ani și peste, pentru a finaliza o sarcină de reamintire a 20 de cuvinte, în timp ce creierul lor a fost supus în mod constant stimulării transcraniene cu curent alternativ. Frecvențele înalte au fost livrate în fața creierului într-o regiune numită cortex prefrontal dorsolateral, pentru a viza memoria pe termen lung, în timp ce frecvențele joase au fost direcționate spre lobul parietal inferior, în încercarea de a îmbunătăți memoria de lucru.
Studiu asupra creierului
Procesul a fost repetat timp de patru zile consecutive. Conceput pentru a testa ambele tipuri de memorie, rezultatele au măsurat cât de bine își puteau aminti participanții elementele de la începutul listei (memoria pe termen lung) și de la mijlocul listelor (memoria de lucru).
Participanții au arătat o memorie îmbunătățită, pe măsură ce cele patru zile au trecut, în special în cele care au obținut cel mai mic scor pentru început. Aceste rezultate îmbunătățite ar putea fi măsurate încă o lună mai târziu, sugerând că terapia are unele efecte de durată. Participanții din grupul de control care au primit o stimulare placebo nu și-au îmbunătățit memoria.
„Rezultatele lor par foarte promițătoare”, spune Ines Violante, om de știință la Universitatea din Surrey, într-o declarație pentru Nature.„Au profitat cu adevărat de cunoștințele cumulate din domeniu.”
Studiul pare a fi unic în metodologia sa, furnizând stimularea timp de mai multe zile la rând, spre deosebire de studiile anterioare care au făcut o singură sesiune. Rezultatele au strâns laude de la experții în domeniu, deși rămâne încă de văzut cât de durată sunt efectele, precum și ce aplicații poate avea terapia.