Soluția pentru încălzirea la iarnă: bateria de „nisip” stochează energie regenerabilă sub formă de căldură

O companie din Finlanda a creat o soluție neobișnuită de stocare a energiei regenerabile: una care folosește nisip în loc de litiu ion sau alte tehnologii de baterii. Iată ce este bateria de „nisip”.

Polar Night Energy and Vatajankoski, o utilitate energetică din vestul Finlandei, a construit un sistem de stocare care poate stoca electricitatea sub formă de căldură în nisip. Deși există și alte organizații care cercetează utilizarea nisipului pentru stocarea energiei, inclusiv Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din SUA, finlandezii spun că a lor este prima instalație comercială complet funcțională a unei baterii făcute din nisip.

Bateria de „nisip” poate încălzi un oraș întreg pe timp de iarnă

Similar cu sistemele tradiționale de stocare pentru surse regenerabile, tehnologia Polar stochează energia de la turbinele eoliene și panourile solare care nu sunt utilizate simultan. Mai exact, înmagazinează energie sub formă de căldură, care este apoi utilizată pentru rețeaua de termoficare pe care Vatajankoski o deservește.

Nisipul este ieftin și este foarte eficient în stocarea căldurii la aproximativ 500 până la 600 de grade Celsius. Polar spune că tehnologia sa poate menține nisipul „mai fierbinte decât sobele din saunele tipice” timp de luni de zile, până când este timpul să folosești această căldură în timpul iernilor lungi din Finlanda.

După cum explică BBC, procesul de încălzire rezistiv folosit pentru a încălzi nisipul generează aer cald circulat în interiorul structurii. Când este timpul să folosiți energia stocată, bateria descarcă acel aer încălzit în apă caldă din sistemul de încălzire al cartierului, care este apoi pompată în case, birouri și chiar în piscine.

În acest moment, bateria de nisip a lui Polar deservește doar un singur oraș și încă nu este clar dacă tehnologia poate fi extinsă. BBC mai spune că eficiența sa „scade dramatic” atunci când vine vorba de returnarea energiei electrice în rețea. Sunt totuși primele zile pentru tehnologie, iar alte companii și organizații ar putea să găsească soluții pentru aceste probleme.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu