Soluția la defrișările masive de pădure: lemnul făcut în laborator

Despădurirea este o problemă mai mare decât oricând, oamenii distrugând zece milioane de hectare de pădure în fiecare an, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.

Pentru a aborda problema, cercetătorii de la MIT au venit cu o nouă modalitate de a cultiva „material vegetal asemănător lemnului” într-un laborator, potrivit unei declarații, deschizând potențial calea pentru o nouă sursă ecologică de cherestea care nu dăunează copacilor existenți.

O astfel de cherestea ar putea fi folosită pentru a construi case, pentru a le face mai eficiente sau chiar pentru a crește mobilier ecologic, spun cercetătorii.

Pentru a fi clar, cercetătorii nu și-au dat seama deocamdată cum să crească lemn efectiv cultivat în laborator. Dar se pare că au făcut progrese semnificative în dezvoltarea materialului care seamănă cu plantele prin cultivarea celulelor din frunze tinere ale plantelor tinere de Zinnia elegans, o floare decorativă comună, folosind nutrienți și doi hormoni diferiți.

Nu vom mai construit case cu lemn de pădure

Materialul are chiar și câteva proprietăți noi interesante, care l-ar putea face și mai util decât cheresteaua reală. Prin ajustarea substanțelor chimice implicate în creșterea acestuia, cercetătorii au reușit să modifice rigiditatea și densitatea materialului și, de asemenea, poate fi imprimat în aproape orice formă, folosind tehnici de bioprintare 3D.

„Există mult potențial de a extinde acest lucru și de a dezvolta structuri tridimensionale”, a spus Ashley Beckwith, recent absolventă de doctorat la MIT și autor principal al unui nou studiu publicat în jurnalul Materials Today, în declarație.„Ideea este că puteți crește aceste materiale vegetale exact în forma de care aveți nevoie, așa că nu trebuie să faceți nicio producție subtractivă după fapt, ceea ce reduce cantitatea de energie și deșeuri”, a adăugat Beckwith.

Echipa evaluează acum dacă aceeași metodă ar putea fi transferată la diferite specii, cum ar fi pinul, făcându-l o alternativă potențială a mediului înconjurător la tăierea copacilor.

„Copacii și pădurile sunt un instrument uimitor pentru a ne ajuta să gestionăm schimbările climatice, așa că a fi cât se poate de strategic cu aceste resurse va fi o necesitate societală în viitor”, a spus Beckwith.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu