Singurii doi inamici ai rechinilor albi: care sunt ființele de care le este frică

Nu există nicio creatură marină al cărui nume să inspire teroare la fel de mult ca marele rechin alb. Ei sunt ființele de care ne este cel mai teamă, atunci când intrăm în apă – și asta pe bună dreptate.

Oamenii de știință au constatat că rechinii sunt din ce în ce mai rar văzuți în largul coastei Africii de Sud, acolo unde se adunau de obicei. Inițial, ciudata dispariție a fost pusă pe seama activității umane, precum pescuitul excesiv. Noi cercetări au confirmat în detaliu adevăratul vinovat: o pereche de orci (Orcinus orca) care vânează rechinii.

Pe vremuri, orașul de pescuit Gansbaai, de pe coasta Africii de Sud, era o mecca pentru observatorii de rechini. În ultimii ani însă, prezența rechinilor s-a diminuat.

Rechinii albi dispar, ce se întâmplă cu ființele atât de utile ecosistemului marin

În plus, din 2017, opt mari rechini albi au ajuns la malul Gansbaai, șapte dintre ei fără ficat (și unii fără inimă): semnul distinctiv al unui atac de orcă.

Din alte studii știm că prezența acestor ființe poate alunga marii rechini albi destul de rapid. Unul alt studiu, din 2020, a constatat că ei se vor îndepărta, fără greș, din apele preferate de vânătoare de pe coasta San Francisco, dacă o orcă își va face apariția în regiune.

Într-un studiu și mai recent, folosind date de observare și urmărire pe termen lung de la rechinii etichetați, o echipă de oameni de știință condusă de biologul marin Alison Towner de la Dyer Island Conservation Trust a arătat că orcile sunt motivul pentru care rechinii încep să evite unele zone. „Inițial, în urma unui atac de orcă în Gansbaai, marii rechini albi au dispărut timp de săptămâni sau luni”, a explicat Towner.

Pe parcursul a cinci ani, echipa a urmărit 14 rechini care au fost etichetați prin GPS, în timp fugeau din zonă de frica orcilor.

În absența marilor rechini albi, alte ființe ca rechinii de cupru (Carcharhinus brachyurus) pot apărea în zonă pentru a umple nișa ecologică liberă.

„Cu toate acestea, echilibrul este esențial în ecosistemele marine, de exemplu, fără rechinii albi care limitează numărul focilor din Cap, acestea pot ucide pinguinii africani care sunt pe cale de dispariție”, a mai spus Towner.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu