Și câinii plâng de fericire: Au lacrimi în ochi când își revăd stăpânii după o despărțire (Foto)

Câinii au lacrimi în ochi când se bucură că își revăd stăpânii după o despărțire lungă. Cercetătorii au demonstrat în premieră că emoțiile pozitive nu le provoacă lacrimi doar oamenilor.

Un studiu efectuat de savanții japonezi a descoperit că lacrimile din ochii câinilor ar putea ajuta la cimentarea relației dintre oameni și animale, o legătură strânsă care a început cu mii de ani în urmă, relatează CNN.

Ca și oamenii, câinii au canale lacrimale care se pot umple cu lacrimi pentru curățarea și menținerea sănătății ochilor. Însă lacrimile câinilor nu curg cum ni se întâmplă nouă, prelingându-se pe obraji, și nu au fost niciodată puse în legătură cu exprimarea emoțiilor.

Takefumi Kikusui, profesor la Laboratorul de interacțiune umană-animală de la Universitatea Azabu, din Japonia, a decis să analizeze lacrimile câinilor după ce a început să le observe la cățelușa șa pudel, cu șase ani în urmă, când avea pui. El a văzut că ochii i se umpleau de lacrimi când își alăpta cățelușii.

„Câinii au lacrimi asociate cu emoțiile pozitive”, a arătat Kikusui, coautorul studiului publicat luni în jurnalul științific Current Biology, într-un comunicat de presă. „Am descoperit, de asemenea, că oxitocina ar putea fi posibilul mecanism din spatele lor”, a mai spus savantul nipon, referindu-se la hormonul pe care oamenii îl numesc hormonul iubirii sau hormonul matern.

Ce au făcut cercetătorii

  • Kikusui și echipa lui au măsurat cantitatea de lacrimi cu un test standard, denumit testul de lacrimi Schirmer. Acesta implică folosirea unei benzi din hârtie, plasată sub pleoapele câinilor timp de un minut înainte și după revederea cu stăpânii lor, în urma unei despărțiri de cinci până la șapte ore.
  • „Volumul lacrimilor a fost evaluat prin lungimea dârei ude de pe benzile adezive. Linia obișnuită era de 22 de milimetri, iar după regăsirea cu stăpânul a crescut cu 10%”, a explicat Kikusui.
  • Cercetătorii au folosit apoi 20 de câini pentru a compara cantitatea de lacrimi de dinaintea și de după revederea cu stăpânii de care nu fuseseră despărțiți mult timp. Doar unul dintre câini a avut o cantitate mai mare de lacrimi.
  • Pentru a înțelege dacă oxitocina a jucat un rol în producerea lacrimilor, oamenii de știință au aplicat o soluție cu acest hormon pe suprafața ochilor celor 20 de câini. Cantitatea de lacrimi a crescut semnificativ după aplicarea oxitocinei, comparativ cu folosirea unei soluții de control.

Încă mai sunt lucruri pe care oamenii de știință nu le cunosc despre lacrimile câinilor. Oamenii plâng adesea ca reacție la emoțiile negative, însă cercetătorii nu au testat dacă acest lucru se întâmplă și în cazul câinilor. De asemenea, nu se știe dacă lacrimile patrupedelor au vreun rol social în lumea canină.

Kikusui spune că este posibil ca oamenii să aibă mai multă grijă de câinii care au ochii umezi. Echipa lui a arătat unui grup de 74 de persoane fotografiile unor câini cu și fără lacrimi artificiale și le-a cerut să clasifice animalele. Oamenii au dat cele mai multe răspunsuri pozitive când au privit pozele unor câini cu ochii umezi.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu