Analizele ADN a 16 perechi de oameni ce prezintă asemănări fizice izbitoare au dezvăluit că unele persoane cu fețe asemănătoare sau chiar identice au, de asemenea, înălțimi, greutăți, obiceiuri și comportamente similare.
Asemănarea dintre oameni s-ar putea să depășească limitele fizice, din câte se poate observa.
Studiul care te face să-ți pui multe întrebări
În cadrul studiului, trei algoritmi diferiți de recunoaștere facială au fost puși să noteze asemănarea a 32 de perechi asemănătoare; jumătate au fost clasificați ca fiind doppelgänger (termen folosit pentru oamenii identici sau asemănători fizic, care nu sunt frați gemeni sau rude în vreun fel) de către toți cei trei algoritmi. Cercetătorii au efectuat apoi analize genetice și au găsit nouă perechi de asemănări „ultra”.
Împreună, acești super doppelgänger au 19.277 de variații genetice comune în 3.730 de gene, dintre care multe au de-a face cu trăsăturile corporale și faciale.
Unele caracteristici ale stilului de viață, cum ar fi obiceiurile de fumat, greutatea și nivelul de educație, au fost, de asemenea, asociate cu multe perechi.
„Aceste descoperiri nu oferă doar indicii despre setarea genetică asociată cu aspectul nostru facial și, probabil, alte trăsături ale corpului și personalității noastre, dar evidențiază și cât de mult din ceea ce suntem și ceea ce ne definește este cu adevărat moștenit sau, în schimb, este dobândit, în timpul vieții noastre”, scriu autorii.
Studiul actual se bazează pe 64 de fotografii de pe francoisbrunelle.com, împreună cu chestionare privind ADN-ul salivei și stilul de viață al fiecărui participant.
Conform analizelor genetice, în cele din urmă s-a descoperit că asemănările împărtășesc structuri genetice similare, chiar dacă perechile nu sunt înrudite.
Microbiomul fiecărei persoane, de exemplu, este puternic influențat de factori de mediu precum nutriția, exercițiile fizice și fumatul.
Aceasta înseamnă că lumea vieții bacteriene din intestinele noastre diferă destul de mult de la individ la individ, chiar și printre cei care au genetică similară. Totuși, rezultatele studiilor sunt cel puțin interesante și s-ar putea, pe viitor, să ofere perspective noi despre genetica umană.