„Seiful Apocalipsei”, locul ce ar putea salva omenirea de la dispariție. Ce se află aici

În inima arhipelagului Svalbard din Norvegia, deasupra cercului polar, există o construcție din beton care iese în evidență. Este vorba despre „Seiful Apocalipsei”, un loc ce poate avea un rol crucial pentru supraviețuirea speciei noastre.

Pentru ce a fost construit „Seiful Apocalipsei”?

De fapt, acest seif este un depozit ce adăpostește o mare parte din biodiversitatea globală. Cu 1,5 milioane de mostre de semințe provenind din fiecare țară, „Seiful Apocalipsei” stochează o colecție inestimabilă de material genetic vegetal. Locul a fost conceput pentru ca specia umană să aibă o continuitate în cazul unui cataclism. Astfel, în caz de încălzire sau răcire globală, epidemii sau războaie nucleare, oamenii vor găsit aici material genetic cu care pot repune agricultura pe roate.

Rezerva mondială de semințe este atât de mare, încât aici putem găsi semințe pentru nenumărate plante, inclusiv pentru cele care produc alimentele pe care le consumăm zi de zi. Astfel, în caz de nevoie, aici se pot găsi semințe pentru:

4.500 de soiuri de cartofi

35.000 de soiuri de porumb

125.000 de soiuri de grâu

200.000 de soiuri de orez

În anul 2015, depozitul mondial de semințe și-a dovedit eficiența, atunci când a jucat un rol esențial în reconstrucția băncii de semințe din Alep, Siria, grav afectată de războiul civil.

„Seiful Apocalipsei” se află într-o zonă ferită de calamități naturale

Aflat la 1.700 de metri deasupra nivelului mării, în permafrostul gros de 130 de metri din tundra glaciară a Norvegiei, seiful este poziționat într-o zonă stabilă din punct de vedere seismic. De asemenea, poate rezista amenințărilor precum creșterea nivelului mării sau furia unui tsunami.

„Seiful Apocalipsei” a fost construit într-o fostă mină la inițiativa Ministerului Norvegian al Agriculturii. Ulterior, locul a fost dat în administrarea Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Pe lângă semințe, aici sunt pătrate și informații de la Biblioteca Vaticanului, Muzeul Național al Norvegiei și Agenția Spațială Europeană.

Seiful din Svalbard reprezintă un efort monumental al umanității de a proteja moștenirea genetică a plantelor pentru generațiile viitoare. Într-o lume plină de incertitudini, acest depozit global de semințe rămâne o speranță pentru conservarea biodiversității și continuitatea speciei umane în caz de cataclism.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu