Secunda bisectă devine istorie: cui îi va da bătăi de cap noua decizie

Curiozitate.ro

Recent, s-a votat aproape în unanimitate pentru retragerea practicii de a adăuga ocazional secunda care să „întregească” timpul.

Introdusă în 1972 ca o modalitate de a ajusta Ora Universală Coordonată (UTC) pentru a reconcilia discrepanțe care pot apărea între timpul atomic și ora solară observată, secunda bisectă reprezintă acum un dezastru pentru companiile de tehnologie.

În 2012, de exemplu, Reddit a picat timp de aproximativ 40 de minute: adăugarea unei secunde în acel an a derutat serverele companiei. La rândul său, Cloudflare și-a văzut serviciile DNS afectate din cauza aceleiași probleme, în 2016.

Meta folosește o tehnică numită „smearing” pentru a evita întreruperile ori de câte ori Serviciul Internațional de Rotație a Pământului și Sisteme de Referință ajustează UTC pentru a adăuga o secundă bisectă.

Chiar și așa, la începutul acestui an, gigantul a publicat o postare pe blog în care cerea, însă, încetarea practicii. „Fiecare secundă este o sursă majoră de neplăcere pentru oamenii care gestionează infrastructurile hardware”, spunea Meta atunci.

În cadrul votului din această săptămână, demnitari din SUA, Canada și Franța au cerut ca practica să ia sfârșit înainte de 2035.

Rusia a votat împotriva propunerii

În trecut, Rusia a încercat să întârzie dispariția secundei bisecte, deoarece GLONASS, sistemul său de poziționare globală, încorporează ajustarea, de vreme ce Sistemul de poziție globală (GPS) operat de SUA nu o face.

Felicitas Arias, fostul director al Departamentului de Timp din cadrul Biroului Internațional de Greutăți și Măsuri, a declarat pentru Nature că decizia ar putea forța Rusia să lanseze noi sateliți.

Există, de asemenea, și alte organizații care trebuie să pună în discuție această problemă înainte ca inginerii de software să poată răsufla uşurați.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, grupul responsabil cu transmiterea orei universale, va vota această premisă anul viitor. Dacă se va merge mai departe cu „Rezoluția D”, metrologii și astronomii vor avea timp până în 2135 să descopere cum să ajusteze scara de timp atomică cu cea astronomică.

Lasă un comentariu