S-ar putea să bei lapte sintetic în curând: cum se produce, fără animale

Industria globală a produselor lactate se schimbă. Cercetătorii au creat lapte sintetic, care nu necesită vaci sau alte animale. Poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele animal, dar este făcut folosind o tehnică de biotehnologie emergentă, cunoscută sub numele de „fermentație de precizie”, care produce biomasă cultivată din celule.

Peste 80% din populația lumii consumă în mod regulat produse lactate. Laptele sintetic trebuie să depășească multe provocări pentru a deveni o alternativă corectă, durabilă și viabilă la laptele de origine animală.

Lapte sintetic, probabil în curând la magazinul de lângă tine

O cercetare recentă a examinat tendințele din sectorul global al produselor lactate. Laptele pe bază de plante și, potențial, laptele sintetic, au apărut ca o variantă cheie. Spre deosebire de carnea sintetică, laptele sintetic este prezentat ca având același gust și aspect ca laptele obișnuit.

Laptele sintetic nu este o fantezie SF. Există deja. În SUA, de exemplu, compania Perfect Day furnizează proteine ​​fără animale din microfloră, care sunt apoi folosite pentru a face înghețată, pudră proteică și lapte. Mai mult, în Australia, start-up-ul Eden Brew a dezvoltat lapte sintetic la Werribee din Victoria. Compania vizează consumatorii din ce în ce mai preocupați de schimbările climatice și, în special, de contribuția metanului de la vacile de lapte.

Se pare că CSIRO a dezvoltat tehnologia din spatele produsului Eden Brew. Procesul începe cu drojdia și folosește „fermentația de precizie” pentru a produce aceleași proteine ​​găsite în laptele de vacă. CSIRO spune că aceste proteine conferă laptelui multe dintre proprietățile sale cheie și contribuie la textura cremoasă. La baza de proteine ​​se adaugă minerale, zaharuri, grăsimi și arome pentru a crea produsul final.

Tot în Australia, compania All G Foods a strâns luna aceasta 25 milioane de dolari pentru a accelera producția de lapte sintetic. În termen de șapte ani, compania vrea ca laptele său sintetic să fie mai ieftin decât laptele de vacă.

Dacă industria laptelui sintetic poate atinge acest obiectiv de cost în general, potențialul de a perturba industria laptelui este mare. Ar putea îndrepta omenirea mai departe de agricultura tradițională a animalelor către sisteme alimentare radical diferite.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu