Riscurile de sănătate pe care le au oamenii înalți față de cei scunzi: ce arată ultimele studii ale cercetătorilor

Curiozitate.ro

A fi înalt are multe beneficii, cum ar fi să vezi mai bine la concerte, dar noile cercetări au descoperit că există și unele dezavantaje. Noile studii au arătat că anumite condiții de sănătate sunt mai susceptibile de a afecta oamenii mai înalți.

În timp ce bolile de inimă și cancerul au fost anterior legate de înălțime, până acum cercetările nu au reușit să separe factori precum nutriția și statutul socioeconomic – ambele pot modifica înălțimea unei persoane – din ecuație.

Acum, o nouă cercetare publicată în PLOS Genetics a analizat în mod specific înălțimea prezisă genetic a unei persoane, precum și înălțimea reală, pentru a vedea cum acestea se leagă cu diferite boli și condiții de sănătate. Pentru a face acest lucru, au luat date de la Programul VA Million Veteran, oferindu-le acces la informațiile de sănătate și genetice a peste 250.000 de oameni.

Ce afecțiuni poți avea dacă ești înalt

Condițiile de sănătate asociate cu înălțimea prezisă genetic au inclus bătăi neregulate ale inimii numite fibrilație atrială, vase de sânge nodulare cunoscute sub numele de vene varicoase și neuropatie periferică: un tip de afectare a nervilor care poate provoca slăbiciune, amorțeală și durere în mâini și picioare, lucruri care nu au fost asociate înainte cu înălțimea. O altă descoperire nouă a fost că oamenii înalți au, de asemenea, un risc crescut de infecții ale pielii și oaselor.

Cu toate acestea, a fi înalt nu este deloc rău, deoarece s-a descoperit că este asociat cu un risc mai scăzut de hipertensiune arterială și colesterol, precum și cu boli coronariene.

Cercetarea este cea mai mare de acest gen care studiază asocierea dintre înălțime și boală, incluzând peste o mie de afecțiuni în analize.

„Folosind metode genetice aplicate programului VA Million Veteran, am găsit dovezi că înălțimea adultului poate avea un impact asupra a peste o sută de trăsături clinice, inclusiv mai multe afecțiuni asociate cu rezultate slabe și calitatea vieții – neuropatie periferică, ulcere ale membrelor inferioare și insuficiență venoasă cronică”, a declarat conducătorul studiului, Sridharan Raghavan, de la Centrul Medical Regional VA Rocky Mountain, SUA.„Concluzionam că înălțimea poate fi un factor de risc nerecunoscut și nemodificabil pentru mai multe afecțiuni comune la adulți”.

Lasă un comentariu