Reducerea poluării aerului ne-ar putea ajuta să hrănim mai ușor omenirea

Plantarea mai multor culturi nu este singura modalitate de a hrăni o populație în creștere. Reducerea poluării aerului ar putea contribui în mare măsură la creșterea producției de recolte, economisind în același timp terenuri prețioase și bani, potrivit unor noi cercetări.

Dacă lumea ar reduce la jumătate emisiile unui singur tip de poluant atmosferic, estimările sugerează că unele culturi de iarnă ar putea produce cu aproximativ 28% mai mult în China și cu până la 10% mai mult în alte părți ale lumii.

Poluanții în cauză sunt oxizii de azot, o familie de gaze invizibile și otrăvitoare produse de gazele de eșapament ale mașinilor și de emisiile industriale, care includ dioxidul de azot.

Emisiile de oxizi de azot sunt unii dintre cei mai răspândiți poluanți atmosferici din lume și se bănuiește că, dacă plantele sunt expuse la niveluri mai ridicate ale acestor gaze, frunzele lor pot fi deteriorate și creșterea lor poate fi încetinită, deși experții încă nu au aflat exact cum.

Poluarea aerului contribuie la pierderile de recolte din întreaga lume

În același timp, oxizii de azot sunt, de asemenea, precursori ai formării de ozon și de mici aerosoli în atmosferă, care pot diminua lumina solară și, la rândul lor, pot reduce productivitatea culturilor.

Anul trecut, o cercetare realizată de unii dintre aceiași autori a constatat că reducerea ozonului, a particulelor, a dioxidului de azot și a dioxidului de sulf a determinat o creștere cu 20 % a randamentului porumbului și al soiei în Statele Unite între 1999 și 2019.

Aceasta înseamnă aproximativ 5 miliarde de dolari americani, reprezentând culturi salvate în fiecare an prin reducerea a doar patru tipuri de poluanți atmosferici.

Dioxidul de azot este unul dintre poluanții mai ușor de măsurat la nivel regional și de comparat direct cu creșterea culturilor. Atunci când este emis în atmosferă, dioxidul de azot interacționează cu lumina ultravioletă într-un mod ușor de detectat de sateliți.

„Oxizii de azot sunt invizibili pentru oameni, dar noii sateliți au reușit să îi cartografieze cu o precizie incredibil de mare”, explică ecologistul agricol David Lobell de la Universitatea Stanford.

Provocarea de a hrăni o populație în creștere

„Deoarece putem măsura producția de culturi și din spațiu, acest lucru a deschis șansa de a ne îmbunătăți rapid cunoștințele despre modul în care aceste gaze afectează agricultura în diferite regiuni.”

Comparând emisiile de dioxid de azot din diferite regiuni ale lumii cu gradul de înverzire a terenurilor cultivate, echipa a constatat un efect negativ constant.

Pierderea de verdeață a fost deosebit de vizibilă în China și pentru culturile de iarnă, cum ar fi grâul. Folosind această corelație, cercetătorii estimează că reducerea emisiilor de dioxid de azot cu 50% ar îmbunătăți randamentul culturilor de iarnă din China cu aproximativ 28%. În timpul verii, randamentele ar putea fi îmbunătățite cu 16 procente, scrie ScienceAlert.

În India, cercetătorii estimează că reducerea dioxidului de azot ar putea crește randamentul culturilor cu până la 8 procente pentru iarnă și cu 6 procente pentru vară. Între timp, în Europa de Vest, randamentele pentru culturile de vară și de iarnă ar putea crește cu 10 procente.

Efectele reducerii poluării ar putea fi imense pentru unele părți ale lumii

În condițiile în care ratele de randament fluctuează de obicei în jur de un procent în fiecare an, efectele reducerii poluării aerului ar putea fi imense pentru unele părți ale lumii.

„Principala concluzie a acestui studiu este că beneficiile agricole ale acestor acțiuni ar putea fi cu adevărat substanțiale, suficient pentru a ajuta la ușurarea provocării de a hrăni o populație în creștere”, a declarat Jennifer Burney, cercetător în domeniul mediului de la Universitatea California San Diego.

S-ar putea să nu știm încă modul în care oxizii de azot au un impact direct asupra creșterii plantelor, dar relația puternică găsită în cercetarea actuală sugerează că poluarea aerului contribuie la pierderile de recolte din întreaga lume.

Studiul a fost publicat în revista Science Advances.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu