Autoritățile române iau în calcul raționalizarea accesului la gaze naturale. Momentan, scenariul se vehiculează doar în cazul companiilor, dar având în vedere cât de imprevizibilă este criza energetică, nu se știe când sau dacă va viza și persoanele fizice.
Dacă nu cumva se va rezolva ca prin minune criza gazelor naturale provocată de reducerea livrărilor din Rusia spre Europa, Guvernul României vrea să impună, începând cu această iarnă, raționalizarea consumului de gaze naturale de către companii. Oficialitățile de la București au simțit nevoia să insiste pe faptul că populația nu va fi afectată de această posibilă raționalizare.
Criza energetică se reflectă în raționalizare
La nivelul Guvernului, s-a creat un consiliu consultativ care, printre alte sarcini pe care trebuie să le efectueze în perioada imediat următoare, are ca scop analizarea crizei energiei. Dacă subiectul îți este străin, odată cu războiul din Ucraina, Rusia a sancționat mai multe țări europene prin reducerea livrărilor de gaze naturale, ducând la o criză care nu va face decât să se acutizeze la iarnă.
„Se va continua livrarea. Nu există nicio limitare pentru consumatorii casnici. Limitarea în procent echitabil îi vizează pentru operatorii economici, dacă nu reuşim să aducem cantităţi de gaz din import aşa cum sunt planificate”, au arătat sursele citate de Agerpres.
Pe de altă parte, în raport cu țări precum Germania, România are totuși un privilegiu în piață. Țara noastră reușește, deja de ceva timp, să își asigure aproximativ 90% din producția de gaze necesare pe meleaguri mioritice. Cu alte cuvinte, sunt foarte aproape de independența energetică ce ne-ar putea oferi un confort psihologic deosebit. În acest sens, ne ajută și depozitele de gaze naturale din Marea Neagră, a căror exploatare a început de curând și va fi amplificată în anii ce urmează. Rămâne să vedem ce se mai întâmplă cu războiul până la iarnă pentru a înțelege mai bine dacă vom avea sau nu parte de o iarnă foarte grea.