Randamentul culturilor ar putea crește datorită practicilor ecologice, arată un studiu pe termen lung

O echipă internațională de cercetători care efectuează un studiu pe termen lung a descoperit că practicile agricole ecologice ar putea crește randamentul culturilor, ar putea reduce costurile și ar putea îmbunătăți ecosistemele locale.

În lucrarea lor, publicată în revista Nature Sustainability, grupul descrie 30 de experimente agricole de lungă durată, concepute pentru a îmbunătăți practicile agricole din Europa și Africa.

După cum notează cercetătorii, evenimentele recente au evidențiat punctele slabe ale modului în care sunt cultivate alimentele în prezent la scară largă. Pandemia, combinată cu războiul din Ucraina, a dus la o penurie de alimente în multe părți ale lumii și la creșterea vertiginoasă a prețurilor în altele.

Pandemia a dus la reducerea stocurilor de alimente, iar războiul a dus la costuri mai mari pentru producerea îngrășămintelor chimice.

Randamentul culturilor utilizând diferite practici a fost studiat timp de mai mulți ani

În acest nou efort, cercetătorii au analizat alte modalități de a cultiva alimente la scară largă, efectuând mai multe experimente în mai multe sezoane de creștere, în întreaga lume, pentru a stabiliza producția de alimente pentru fermieri și consumatori, scrie Phys.org.

În studiul lor de nouă ani, cercetătorii au cultivat porumb, grâu, orz, ovăz, cartofi și sfeclă de zahăr folosind diferite metode de fertilizare. În loc să aplice pur și simplu îngrășăminte chimice, așa cum se face în fermele mari moderne, au adăugat materie vegetală, alte tipuri de compost și gunoi de grajd.

De asemenea, au încercat să planteze culturi care fixează azotul, cum sunt cele de leguminoase, între sezoanele regulate de creștere. Ei au descoperit că agricultura durabilă și ecologică ar putea crește randamentul culturilor peste ceea ce oferă îngrășămintele chimice. În plus, ecosistemele din jurul fermelor s-au îmbunătățit.

Sfaturi pentru viitorii fermieri

Mai precis, cercetătorii au descoperit că ar putea crește recoltele prin adăugarea atât de gunoi de grajd, cât și de cantități mici de îngrășăminte chimice. Ei au descoperit, de asemenea, că ar putea folosi cantități reduse de agenți de distrugere a buruienilor dacă tipurile de culturi erau rotite și că cultivarea culturilor care fixează azot a îmbunătățit solul și fertilitatea acestuia.

Oamenii de știință sugerează că viitorii fermieri vor trebui să adere la practici mai durabile pentru a îmbunătăți randamentele și pentru a menține costurile la un nivel scăzut, toate acestea în timp ce protejează mediul de scurgerea îngrășămintelor, care, atunci când ajung în ocean, duc la înmulțirea excesivă a algelor.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu