Povestea roșiei violet: de ce succesul fructului neobișnuit este un câștig pentru alimentele modificate genetic

Curiozitate.ro

Primul aliment modificat genetic (MG) pus la dispoziția publicului în comerț a fost o roșie, elaborată în SUA, în 1994. De atunci, alimentele modificate genetic au tot fost create, inclusiv porumb, bumbac, cartofi și ananas roz.

Deși alimentele modificate genetic au încă o reputație puțin proastă, există, de fapt, multe motive bune pentru care modificarea geneticii unui organism poate fi utilă. De exemplu, multe specii de alimente modificate genetic le-au făcut mai rezistente la boli.

De asemenea, este posibil să modificați alimentele pentru a le face mai hrănitoare. Luați, de exemplu, orezul auriu. Această cereală a fost concepută pentru a avea niveluri mai ridicate de vitamina A, pentru a aborda deficiențele acestui nutrient în țările sărace.

Dar, în ciuda tuturor evoluțiilor în alimentele modificate genetic din 1994, puține produse au ajuns efectiv pe piață. Necunoașterea continuă a publicului larg cu privire la produsele modificate genetic, alături de reticența factorilor de decizie guvernamentali din unele țări au împiedicat progresul trecerii alimentelor modificate genetic din laborator pe piață. Acesta este motivul pentru care aprobarea de reglementare a roșiilor violet din SUA în luna septembrie este atât de interesantă.

În ultimii 14 ani, Cathie Martin și Eugenio Butelli de la Centrul John Innes din Norfolk, Anglia, și echipa lor au lucrat la dezvoltarea roșiei violete. Scopul lor a fost să creeze o roșie care să conțină niveluri mai mari de antocieni (pigmenți din sucul plantelor care dau florilor, fructelor și frunzelor culoarea roșie, albastră sau violet), care pot fi folosite alături de roșii nemodificate, pentru a studia beneficiile acestor pigmenți. Echipa a ales să modifice o roșie, deoarece fructele sunt delicioase și consumate la scară largă.

Alimentele modificate genetic au numeroase beneficii pentru sănătate

Antocienii se găsesc în mod natural în multe fructe și legume care au o pulpă sau coajă roșie, violet sau albastră – cum ar fi afinele, căpșunile, vinetele și varza roșie. Pentru a produce o roșie violet, echipa a încorporat gene de la planta Snapdragon, în ADN-ul roșiilor.

Rezultatul final al acestor experimente a fost un fruct unic – și nu doar datorită culorii sale. De asemenea, au reușit să creeze roșii care conțineau niveluri ridicate de antocieni – comparabil cu cantitatea găsită în afine – ceea ce este benefic din mai multe motive. Nivelurile mai ridicate de antocieni din roșiile violet funcționează, de fapt, pentru a-și dubla durata de valabilitate, în comparație cu roșiile de culoare roșie. Acest lucru se datorează faptului că antocienii ajută la întârzierea coacerii excesive și reduc susceptibilitatea fructelor la atacul ciupercilor după recoltare.

Un alt beneficiu al nivelurilor ridicate de antocieni este că atrag polenizatorii și animalele, pentru a dispersa semințele, ceea ce crește succesul reproductiv al plantelor și randamentul acestora. De asemenea, antocienii protejează plantele de daunele razelor UV și le protejează de agenții patogeni, ceea ce le maximizează supraviețuirea.

Acești pigmenți pot fi, de asemenea, buni pentru sănătatea ta. Studiile asupra altor alimente care îi conțin le-au asociat cu o inflamație mai scăzută, un risc mai mic de diabet de tip 2 și cancer. De asemenea, pot proteja creierul împotriva bolilor, cum ar fi demența.

În timp ce studiile asupra beneficiilor roșiilor violet, în special asupra oamenilor, sunt încă în curs de desfășurare, un studiu care a hrănit șoareci predispuși la cancer cu hrană suplimentată cu roșii violet a constatat că, de fapt, au trăit cu 30% mai mult, în comparație cu șoarecii care au fost hrăniți cu roșii de culoare roșie.

Au existat o serie de evoluții interesante în domeniul alimentelor modificate genetic în ultimii câțiva ani, inclusiv primele roșii GABA editate de genom din Japonia și roșiile îmbogățite cu vitamina D, în Marea Britanie. Ambele au fost dezvoltate folosind tehnologia CRISPR de editare a genomului.

Modificarea genetică poate oferi multe beneficii. Nu numai că ne poate ajuta să facem față provocărilor schimbărilor climatice, prin dezvoltarea unor culturi mai rezistente, dar reproducerea plantelor cu niveluri mai ridicate de anumite vitamine și minerale ne poate permite să ne îmbunătățim sănătatea și să reducem povara multor boli comune. Mai mult, culturile modificate genetic ne pot ajuta să ne asigurăm că toată lumea, indiferent de locul în care locuiește, are acces la produse proaspete de înaltă calitate, care sunt bune pentru ei și pentru mediu.

Alimentele modificate genetic sunt, de asemenea, strict reglementate în multe țări, ceea ce înseamnă că orice produse aprobate pentru consum sunt sigure pentru sănătatea umană, a plantelor și a animalelor.

Cea mai mare provocare acum este ca mai multe guverne din întreaga lume să aprobe aceste alimente modificate genetic pentru vânzare. Deși Regatul Unit este înaintea altor țări în ceea ce privește reglementarea culturilor modificate genetic, în prezent nu se știe dacă roșia violet modificată genetic va fi oferită spre vânzare acolo. Dar se așteaptă ca roșiile violet să fie disponibile spre vânzare în SUA încă din 2023.

Academia Națională de Științe din Statele Unite a declarat că modificarea genetică este una dintre descoperirile necesare pentru a îmbunătăți producția de alimente, astfel încât să putem hrăni mai multe miliarde de oameni, pe fondul schimbărilor climatice existente.

Cu toate acestea, guvernele se luptă să reglementeze acest nou instrument puternic și se întreabă dacă oamenii vor accepta noile alimente.

„Dacă cumpărătorul vede beneficiul, cred că va îmbrățișa produsele și își va face mai puține griji cu privire la tehnologie”, a declarat Dan Voytas, profesor la Universitatea din Minnesota și om de știință la Calyxt Inc, care a editat soia pentru a face un ulei sănătos pentru inimă.

Astfel, instrumentele de modificare genetică precum CRISPR și TALENs promit să modifice alimentele mai precis și mai ieftin, fără a adăuga neapărat ADN străin. Ele acționează ca „foarfece moleculare” care modifică literele alfabetului genetic din organism. Tehnologia poate introduce și ADN nou, dar cele mai multe produse dezvoltate până acum elimină sau dezactivează o anumită genă, potrivit profesorului Nicholas Kalaitzandonakes de la Universitatea Missouri.

În final, e bine să știm că, după mai bine de zece ani de studiu, Departamentul de Agricultură din Statele Unite ale Americii (USDA) a dat undă verde pentru cultivarea acestui fruct inedite, și anume roșia mov. Autoritățile spun că, în viitorul apropiat, produsul ar putea să primească aprobare și în Marea Britanie.

Lasă un comentariu