Peștele-zebră poate repara o inimă deteriorată: un nou studiu dezvăluie cum

Peștii zebră sunt creaturi minunate. Nu numai că sunt complet transparente, dar pot, de asemenea, să crească noi organe. Știam deja că acești peștișori translucizi ar putea regenera țesutul retinian din ochi – acum noi cercetări arată cum peștele-zebră poate reînvia țesutul cardiac după leziuni. Iată cum repară o inimă.

„Am vrut să aflăm cum face acest mic pește și dacă am putea învăța de la el”, spune biologul de dezvoltare și autorul studiului Jan Philipp Junker de la Institutul de Biologie a Sistemelor Medicale din Berlin.

Publicat în Nature Genetics, noul studiu condus de Junker împreună cu Daniela Panáková, cercetător de semnalizare celulară la Centrul Max Delbrück pentru Medicină Moleculară, prezintă cascada de evenimente care duc la regenerarea inimii la peștele-zebră.

Aceste pește poate repara o inimă

La oameni, celulele musculare cardiace numite cardiomiocite nu se pot regenera la fel ca celulele inimii de pește-zebră. Înfometate de oxigen în timpul atacului de cord, cardiomiocitele noastre sunt deteriorate și se formează cicatrici permanente (fibroză) în locul mușchilor pierduti, lăsând inima mai slabă decât era înainte.

Peștii zebră, totuși, sunt capabili să recrească până la 20% din inimile lor de dimensiunea unui milimetru, în decurs de două luni de la o leziune cardiacă. Ceea ce ne arată acest nou studiu este că celulele țesutului conjunctiv numite fibroblaste sunt conducatorii acelui proces de regenerare a inimii la peștele zebră, producând proteine ​​care acționează ca semnale de reparare.

Noile descoperiri vin în fruntea altor eforturi promițătoare în medicina regenerativă – care caută fie să înlocuiască, fie să repare inimile deteriorate cu terapii pe bază de celule sau medicamente care imită moleculele găsite în peștele-zebră.

La începutul acestui an, chirurgii au implantat pentru prima dată o inimă de porc unui pacient uman (deși, din păcate, bărbatul a murit două luni mai târziu). În mai, cercetătorii au identificat celulele umane care ajută inima umană să se repare după un atac de cord.

Și în iunie, oamenii de știință au reușit să „vindece” un atac de cord la șoareci cu o tehnică ARNm care oferă instrucțiuni genetice celulelor musculare ale inimii pentru a se repara.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu