Peste 1,1 milioane de țestoase marine braconate în ultimele decenii, arată un studiu

În ciuda numărului mare de țestoase marine braconate, prima evaluare globală arată că exploatarea ilegală este într-o ușoară scădere.

Una dintre cele mai grave amenințări la adresa biodiversității faunei sălbatice, pe lângă criza climatică, este uciderea și traficul ilegal de animale și plante. În ciuda multor legi împotriva comerțului cu animale sălbatice pe piața neagră, aceasta este considerată una dintre cele mai profitabile industrii ilicite din lume.

Animalele, în special speciile pe cale de dispariție și amenințate, sunt adesea exploatate și vândute pentru pielea lor sau folosite ca medicamente, afrodiziace, curiozități, hrană și artefacte spirituale, scrie Eurek Alert.

Număr uriaș de țestoase marine braconate în ultimele 3 decenii

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Arizona State University (ASU), din SUA, estimează că peste 1,1 milioane de țestoase marine au fost braconate și, în unele cazuri, traficate între 1990 și 2020. Chiar și cu legile existente care interzic capturarea și utilizarea lor, până la 44.000 de țestoase marine au fost exploatate în fiecare an în ultimul deceniu în 65 de țări sau teritorii și în 44 din cele 58 de populații majore de țestoase marine din lume.

Studiul a fost publicat în Global Change Biology.

În ciuda numărului aparent mare de țestoase marine braconate, studiul arată că exploatarea ilegală raportată a acestora a scăzut cu aproximativ 28% în ultimul deceniu, lucru care i-a surprins pe cercetători. Ei se așteptau inițial să vadă o creștere generală a braconajului raportat.

Braconajul, în ușoară scădere

„Scăderea din ultimul deceniu s-ar putea datora legislației de protecție sporite și eforturilor de conservare sporite, împreună cu o creștere a gradului de conștientizare a problemei sau schimbarea normelor și tradițiilor locale”, spune Kayla Burgher, de la ASU.

Pe lângă scăderea ușoară, cercetătorii au descoperit că cea mai mare parte a exploatării ilegale raportate în ultimul deceniu a avut loc în populații mari, stabile și diverse genetic de țestoase marine.

Jesse Senko, tot de la ASU, spune că această descoperire ar putea fi una dintre explicațiile pentru numărul mare de țestoase exploatate ilegal.

„Acest lucru înseamnă că majoritatea acestor broaște țestoase marine provin din populații sănătoase, cu risc scăzut, ceea ce sugerează că, cu câteva excepții, nivelurile actuale de exploatare ilegală probabil nu au un impact negativ major asupra populațiilor de țestoase marine din oceanele lumii”, spune Senko.

De ce sunt capturate și vândute ilegal țestoasele?

Senko adaugă, totuși, că rezultatele ar trebui privite cu prudență. „Evaluarea oricărei activități ilegale este dificilă, iar comerțul cu țestoase marine nu face excepție, mai ales atunci când devine organizat sau conectat la grupări criminale”, a spus el.

„Evaluarea noastră nu a inclus ouă sau produse din țestoase, cum ar fi brățările sau cerceii din carapace de țestoase marine, care nu ar putea fi atribuite cu ușurință unor țestoase individuale”, spune cercetătorul.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele din articole de reviste evaluate inter pares, rapoarte media arhivate, rapoarte ale ONG-urilor și chestionare online pentru a determina o privire cuprinzătoare asupra informațiilor existente despre țestoase marine braconate.

Traseul acestor țestoase marine braconate

Studiul a dezvăluit tipare și tendințe suplimentare care pot ajuta la determinarea priorităților de management al conservării. De exemplu, Vietnam a fost cea mai comună țară de origine pentru traficul ilegal de țestoase marine, în timp ce China și Japonia au servit drept destinații pentru aproape toate produsele din țestoase. În mod similar, Vietnam-China a fost cea mai comună rută comercială în toate cele trei decenii.

Pe parcursul perioadei studiate de 30 de ani, 95% dintre țestoasele braconate au provenit din două specii, țestoase verzi și careți, ambele fiind enumerate în Legea privind Speciile pe cale de Dispariție din SUA.

De asemenea, Asia de Sud-Est și Madagascar au apărut ca puncte fierbinți pentru capturarea și comerțul ilegal cu țestoase marine, în special pentru țestoasele care sunt pe cale critică de dispariție, care sunt apreciate în comerțul ilicit cu animale sălbatice pentru carapacele lor frumoase.

La ce folosește acest studiu?

„Evaluarea noastră este o bază importantă pentru cercetările viitoare și eforturile de informare cu privire la exploatarea ilegală a țestoaselor marine. Credem că acest studiu îi poate ajuta pe practicienii în conservare și pe legislatori să prioritizeze eforturile de conservare și să-și aloce resursele pentru a ajuta cel mai bine protejarea populațiilor de țestoase marine față de nivelurile dăunătoare de exploatare la nivel mondial”, spune Burgher.

Echipa de cercetare spune că este nevoie de eforturi mai mari pentru a susține biodiversitatea globală.

„Este nevoie de un sprijin sporit pentru guvernele cărora le lipsesc resursele pentru a proteja țestoasele marine, împreună cu sprijin acordat comunităților pentru a susține bunăstarea umană în fața restricțiilor sau interdicțiilor privind exploatarea țestoaselor marine. Trebuie să dezvoltăm strategii de conservare care să aducă beneficii atât pentru oameni, cât și pentru țestoase”, spune Senko.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu