Pe măsură ce oceanele se încălzesc, viața marină se confruntă cu niveluri de extincție care rivalizează cu sfârșitul dinozaurilor

Până în 2100, ne-am putea îndrepta către o pierdere de vieți în oceanele noastre, care rivalizează cu unele dintre cele mai mari evenimente de extincție din istoria Pământului. Asta dacă nu continuăm să luptăm cu catastrofa climatică. Iată ce se întâmplă cu viața marină.

Dar „nu este prea târziu pentru a pune în aplicare reducerile de emisii de gaze cu efect de seră necesare pentru a evita un eveniment major de extincție”, explică în lucrarea lor oamenii de știință din Princeton, Justin Penn și Curtis Deutsch. Folosind modele calibrate pe baza înregistrărilor fosilelor antice, ei prezic consecințele schimbărilor climatice asupra vietăților marine și oferă o explicație plauzibilă pentru un mister oceanic de durată în acest proces.

Oamenii de știință au descoperit că, în esență, replicăm un model similar observat în timpul „Marea Moarte”, acum 252 de milioane de ani, când vulcanii care aruncau gaze cu efect de seră au crescut rapid temperatura Pământului, omorând până la 90% din marile specii de animale.

Viața marină, în pericol

Pe măsură ce continuăm să canalizăm evacuarea combustibililor fosili în atmosfera noastră, excesul de căldură schimbă chimia oceanului și reduce capacitatea acestuia de a reține oxigenul. Noul studiu ia în considerare o relație bine studiată între oxigen, temperatură și limitele fiziologice ale diferitelor specii. Concluzia sugerează că traiectoria noastră actuală de încălzire va duce la o extincție în masă la o scară pe care nu am mai văzut-o de la pierderea dinozaurilor.

Acest lucru se întâmplă fără a ține cont de schimbările ulterioare ale chimiei marine care vor urma – acidificarea oceanelor – care va distruge și mai multe specii.

Astăzi, încălzirea conduce deja viața marină către mări mai reci, dar și la scăderea nivelului de oxigen din ocean la nivel global, albirea recifelor, și decimarea pădurilor de alge.

„Schimbările climatice ucide viața de pe Pământ”, explică ecologiștii de la Universitatea Rutgers, Malin L. Pinsky și Alexa Fredston, în revizuirea lucrării pentru Science Perspectives.

În timp ce în acest moment schimbările climatice se află pe locul cinci pe lista celor mai distructive amenințări la adresa vieții oceanului, după pescuitul excesiv, transportul, dezvoltarea și poluarea, până la sfârșitul secolului vor eclipsa toate amenințările umane directe combinate.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu