Află că dacă obișnuiești să zâmbești fals, mai multe schimbări au loc la nivelul organismului tău. Oamenii de știință vin cu o explicație, la mult timp după teoria evoluționistului Charles Darwin.
Semne de întrebare au fost ridicate încă din 1872, când naturalistul Charles Darwin publica o carte pe baza subiectului zâmbetului fals. Acesta nota că „expresia liberă prin semnele exterioare ale unei emoții o intensifică… Chiar și simularea unei emoții tinde să trezească mintea noastră”.
Există și un proverb popular care spune „fake it till you make it!”, în traducere, prefă-te până reușești. Un studiu din 1988 le-a cerut oamenilor să țină un stilou cu dinții pentru a simula zâmbetul sau cu buzele pentru a simula o expresie neutră.
Studiul a constatat că zâmbetul, fără a fi conștient de asta, i-a făcut pe oameni să se simtă mai amuzați când li se arată un desen animat. Cu toate acestea, o meta-analiză din 2016, care a compilat date din 17 studii folosind trucul cu stiloul în gură, a constatat că nu pot replica descoperirile originale.
Cercetătorii au efectuat de-a lungul anilor alte studii cu diferite metode pentru a examina modul în care ceea ce este scris pe fețele noastre afectează modul în care ne simțim. O revizuire din 2019 a 138 de studii a constatat că, într-adevăr, zâmbetul influențează emoțiile oamenilor, dar efectul a fost relativ mic.
Acum, cercetătorii au recrutat mii de oameni din toată lumea pentru a pune la încercare acest efect de zâmbet, din nou. În studiul, publicat în Nature Human Behavior, aproximativ 3.800 de voluntari din 19 țări au fost rugați să zâmbească sau să mențină o expresie neutră folosind mai multe sugestii diferite și apoi să-și evalueze fericirea.
Dacă voluntarii ar ști ce studiază cercetătorii, asta ar putea influența modul în care au evaluat intervențiile pline de zâmbet. Așadar, cercetătorii au inventat câteva experimente prefăcându-se că studiază modul în care mișcările și distragerile mici afectează abilitățile de rezolvare a matematicii și au dat instrucțiuni cum ar fi „Pune mâna stângă în spatele capului și clipește din ochi o dată pe secundă timp de 5 secunde”.
Schimbările care au loc atunci când zâmbești fals
Astfel de trei intervenții ale zâmbetului timp de 5 secunde au fost amestecate cu sarcinile „momeală” în ordine aleatorie. Pentru una dintre aceste sarcini, voluntarii trebuiau să pună un stilou între dinți sau să îl țină cu buzele. Aceasta a fost o copie a studiului din 1988 cu câteva ajustări ușoare: nu a fost folosit un desen animat, iar fericirea a fost măsurată în loc de amuzament la sfârșitul sarcinii.
Într-o a doua sarcină, voluntarii au imitat o fotografie a unui actor zâmbind sau păstrând o expresie goală. În cea de-a treia sarcină, cercetătorii au cerut participanților să aibă o expresie fericită fie mișcându-și colțurile buzelor spre urechi și ridicându-și obrajii, fie menținând o postură facială goală.
După fiecare sarcină, participanții au completat o problemă simplă de matematică, un chestionar de fericire și anxietate și un sondaj de furie, oboseală și confuzie pentru a „a ascunde scopul studiului”. Sentimentele de fericire au crescut oarecum la fiecare intervenție zâmbită, dar efectul a fost mai mare în sarcinile de mimică și acțiune facială decât în sarcina care includea ținerea pixului între dinți.
„În concordanță cu o meta-analiză anterioară, aceste rezultate sugerează că feedback-ul facial nu poate doar să amplifice sentimentele de fericire în curs, ci și să inițieze sentimente de fericire în contexte altfel neutre”, scriu cercetătorii.
S-ar putea ca o sarcină activă, cum ar fi imitarea unei expresii faciale, să fie pur și simplu mai puțin plictisitoare decât o sarcină pasivă, cum ar fi menținerea unei priviri goale, influențând fericirea participanților la studiu. Pentru a controla acest efect, cercetătorii au comparat sarcinile de expresie neuronală cu sarcinile „momeli” active.
Acest lucru a arătat că zâmbetul a avut un impact mai mare asupra fericirii decât alte activități simple care implică mișcarea mușchilor. Jumătate dintre participanți au văzut o serie de imagini optimiste pentru fiecare sarcină care implica zâmbetul în timpul experimentului.
Aceasta a testat dacă efectul zâmbetului asupra fericirii a fost mai mare în prezența stimulilor pozitivi. Rezultatele au arătat că efectul de fericire a apărut atât în prezența, cât și în absența stimulilor emoționali. Cercetătorii scriu că un zâmbet fals ar putea influența starea noastră de spirit, deoarece oamenii deduc că sunt fericiți pentru că zâmbesc sau pentru că zâmbetul activează automat procesele biologice asociate cu emoția. Cercetarea a fost publicată în Nature Human Behavior.