Oamenii s-ar putea descurca și fără simțul vederii: cercetările care demonstrează că nu suntem cu mult diferiți față de lilieci

Cu suficientă pregătire, majoritatea oamenilor pot învăța cum să ecolocalizeze, folosindu-și limba pentru a scoate sunete și interpretând ecourile reflectate din mediul înconjurător.

În doar 10 săptămâni, cercetătorii au reușit să-i învețe pe oamenii participanți la un studiu cum să navigheze printre obstacole și să recunoască dimensiunea și orientarea obiectelor, folosind apelurile de retur.

Experimentul, ale cărui rezultate au fost publicate în 2021, a implicat 12 participanți nevăzători și 14 persoane fără probleme de vedere.

Lecțiile pe care le-am putea învăța de oamenii nevăzători

Ecolocația este o abilitate pe care o asociem, de obicei, cu animale precum liliecii și balenele, dar unii oameni nevăzători folosesc, de asemenea, ecourile propriilor sunete pentru a detecta obstacolele. Unii folosesc ciocănitul unui baston sau pocnitul degetelor pentru a face zgomotul necesar, în timp ce alții își folosesc gura.

„Nu mă pot gândi la nicio altă lucrare, cu participanți nevăzători, care să aibă un feedback atât de entuziast”, a declarat psihologul Lore Thaler, de la Universitatea Durham, din Marea Britanie, în iunie anul trecut, când au fost publicate rezultatele.

Pe parcursul a 20 de sesiuni de antrenament, care au durat aproximativ 2 până la 3 ore, cercetătorii au descoperit că participanții nevăzători și cei fără probleme, atât bătrâni cât și tineri, și-au îmbunătățit abilitățile.

„Important de știut: când am cuantificat gradul în care participanții au înregistrat îmbunătățiri, de la sesiunea 1 la sesiunea 20, în abilitățile lor, în fiecare dintre sarcini, nu a existat nicio dovadă pentru o asociere între vârstă și performanță, în sarcinile practice”, au scris autorii.

Vârsta mai fragedă a permis unor participanți să termine testele mai repede, dar practic, au spus autorii, „antrenamentul a dus la schimbări remarcabile de comportament pentru toți participanții”, indiferent de vârstă.

La trei luni după încheierea sesiunilor de formare, participanții nevăzători au spus că au experimentat o mobilitate îmbunătățită prin ecolocație.

Așadar, se pare că oamenii au abilități pe care nu le cunosc, dar cărora ar trebui, cel mai probabil, să le acorde mai multă atenție, întrucât ele pot ajuta în situații critice.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu