Gunoiul de pe Pământ deja ne ucide lent, prin poluare. Șansa ca cineva să fie ucis de gunoiul spațial căzut din cer poate părea ridicol de mică. La urma urmei, nimeni nu a murit încă în urma unui astfel de accident, deși au existat cazuri de rănire și daune material în spațiu.
Dar având în vedere că lansăm un număr tot mai mare de sateliți, rachete și sonde în spațiu, trebuie să începem să luăm riscul mai în serios? Un nou studiu a estimat șansa de cauzalități din căderea pieselor de rachetă în următorii zece ani.
În fiecare minut al fiecărei zile, resturi plouă peste noi din spațiu – un pericol de care nu suntem aproape complet conștienți. Particulele microscopice de la asteroizi și comete zboară prin atmosferă pentru a se așeza neobservate pe suprafața Pământului – adăugând până la aproximativ 40.000 de tone de praf în fiecare an.
Gunoiul spațial nu e foarte periculos pentru noi
Deși aceasta nu este o problemă foarte mare pentru noi, astfel de resturi spațiale pot deteriora navele spațiale – așa cum a fost raportat recent cu telescopul spațial James Webb.
Foarte rar, obiectele de mărimea unui kilometru pot ajunge să provoace moarte și distrugere – așa cum arată lipsa dinozaurilor care cutreieră astăzi Pământul. Acestea sunt exemple de resturi spațiale naturale, a căror sosire necontrolată este imprevizibilă și răspândită mai mult sau mai puțin uniform pe tot globul.
Cu toate acestea, noul studiu a investigat sosirea necontrolată a resturilor spațiale artificiale, cum ar fi de rachete uzate, asociate cu lansările de rachete și sateliți. Folosind modelarea matematică a înclinațiilor și orbitelor părților rachetei în spațiu și a densității populației sub acestea, precum și a datelor din sateliți, autorii au estimat unde aterizează resturile de rachetă și alte bucăți de vechituri spațiale atunci când cad înapoi pe Pământ.
Ei au descoperit că există un risc mic, dar semnificativ, ca piesele să cadă în următorul deceniu. Dar acest lucru este mai probabil să se întâmple la latitudinile sudice decât la cele nordice. De fapt, studiul a estimat că corpurile rachetelor au o probabilitate de aproximativ trei ori mai mare de a ateriza la latitudinile Jakarta în Indonezia, Dhaka în Bangladesh sau Lagos în Nigeria decât cele din New York, Beijing sau Moscova.
Autorii au calculat, de asemenea, o „așteptare a victimelor” – riscul pentru viața umană – în următorul deceniu ca urmare a prăbușirii necontrolate de rachete. Presupunând că fiecare răspândește resturi letale pe o suprafață de zece metri pătrați, ei au descoperit că există o șansă de 10% pentru una sau mai multe victime în următorul deceniu, în medie.