O pasăre misterioasă, descoperită recent: de ce este specială, explicația cercetătorilor

Stephen Gosser, un pasionat de ornitologie, se plimba într-o zi prin pădurile din vestul Pennsylvaniei (SUA) când a dat peste ceva extraordinar: o pasăre neobișnuită.

Păsărea cânta într-un mod total atipic. Testele de sânge au confirmat ulterior că masculul sănătos a fost primul caz documentat al unui hibrid între aceste două specii care s-au aflat pe traiectorii evolutive independente timp aproximativ 10 milioane de ani.

„Îmi place această poveste, pentru că începe cu un mic mister și se termină cu o descoperire surprinzătoare”, a declarat David Toews, profesor asistent de biologie la Penn State, autorul principal al studiului.

Pasărea a fost supusă unor teste ADN

În mod evident, pasărea a trebuit să fie capturată, astfel încât să poată fi prelevate probe de sânge. Folosind probele, oamenii de știință au putut să obțină mostre de ADN și să efectueze teste genetice care ar putea fi comparate cu analizele bioacustice pentru a vedea dacă genotipul păsării se potrivește cu fenotipul său.

„Ceva ce oamenii nu înțeleg este că atunci când analizăm cântecele păsărilor, nu le ascultăm de fapt. Ne uităm la ele”, a explicat omul de știință. „Ne uităm la lungimile de undă ale sunetului sau la „spectrogramă”, care este un termen mai precis, în acest caz. De fapt, măsurăm componentele vizuale ale unei unde sonore pentru a analiza cântecul”, a mai spus acesta.

Din bioacustică, a devenit evident că tânăra pasăre a învățat să cânte de la tată, adoptând cântecul unui tanager stacojiu, în ciuda faptului că arăta ca o femelă, conform aspectului ciocului.

„Am folosit aceleași instrumente pe care le-am folosit pentru a identifica alți hibrizi, dar de obicei avem răspunsuri mai ambigue, care sunt puțin mai ezoterice”, a concluzionat Toews.

„În acest caz, am identificat specia. Știm cine au fost părinții și avem o concluzie oarecum satisfăcătoare la final”. În mod evident, vorbim despre primul exemplar de acest fel. Rămâne de văzut dacă pasărea va rămâne unicat sau dacă, cu această ocazie, va apărea o nouă specie.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu