O gaură neagră supermasivă se trezește sub ochii astronomilor

Curiozitate.ro

O gaură neagră supermasivă se trezește sub ochii astronomilor

În decembrie 2019, astronomii au fost martorii unui eveniment extraordinar: gaura neagră supermasivă din galaxia SDSS1335+0728 a început brusc să emită o lumină intensă. Acest eveniment neașteptat a introdus ideea de „trezire” a găurii negre, stârnind interesul oamenilor de știință de a aprofunda mecanismele complicate ale acestor entități cosmice.

Considerată anterior ca fiind lipsită de evenimente, galaxia SDSS1335+0728 a suferit o schimbare semnificativă atunci când luminozitatea găurii sale negre supermasive centrale a crescut dramatic în decembrie 2019.

Această creștere bruscă a luminozității a atras atenția astronomilor din întreaga lume, ceea ce a dus la o serie de investigații pentru a înțelege motivele din spatele acestei transformări. Observațiile inițiale au detectat o creștere treptată a emisiei de diferite tipuri de lumină, indicând că gaura neagră intra într-o fază activă.

Până în februarie 2024, entitatea a început să emane radiații intense de raze X, generate de gazul și praful încălzit care se rotesc în jurul găurii negre înainte de a fi consumate din cauza forțelor gravitaționale extreme.

Rapiditatea remarcabilă a modificării luminozității lui SDSS1335+0728, mai rapidă decât schimbările tipice ale găurilor negre supermasive, i-a intrigat pe oamenii de știință cu privire la procesele care au permis acestui obiect anterior adormit să devină foarte activ.

Astronomii au postulat două scenarii pentru această transformare: fie gaura neagră a trecut la un nucleu galactic activ (AGN), un obiect luminos care poate eclipsa galaxia gazdă, fie a suferit un eveniment de întrerupere a mareelor (TDE) neobișnuit de prelungit, în care o stea sau un nor de gaz consumat de gaura neagră duce la o creștere temporară a luminozității.

Cu toate acestea, pentru ca acest din urmă caz să explice durata și intensitatea luminii observate, trebuie să fie substanțial extins în comparație cu TDE-urile anterioare. Monitorizarea continuă a acestei găuri negre cu masa de un milion de Soare semnifică importanța sa în dezlegarea misterelor creșterii și evoluției găurilor negre supermasive.

Informațiile obținute în urma observării SDSS1335+0728 ar putea arunca lumină asupra trezirii potențiale a găurilor negre anterior inactive, cum ar fi Sagittarius A* din centrul galaxiei noastre Calea Lactee. Mai multe detalii despre acest studiu pot fi găsite în Astronomy & Astrophysics.

Lasă un comentariu

Surse și detalii suplimentare