ADN-ul extras din corpurile lupilor antici conservați le-a arătat cercetătorilor originea celui mai bun “mugure” al umanității, câinele domestic. Iată cum a început domesticirea câinilor de companie.
Publicând descoperirile lor în revista Nature, analiza lor uriașă arată că toți câinii moderni au un ascendent dublu care poate fi urmărit la cel puțin două populații de lupi antici.
În ciuda relației noastre strânse cu câinii, oamenii de știință încă nu sunt complet siguri cum au devenit aceștia domestici. Consensul actual spune că patrupezii au fost domesticiți pentru prima dată dintr-o populație de lup gri, acum dispărută în perioada neolitică undeva între 29.000 și 14.000 de ani în urmă, dar lipsesc multe capitole din poveste.
Domesticirea câinilor de companie
Pentru a ajuta la descifrarea acestei istorii, o echipă imensă de oameni de știință condusă de Institutul Francis Crick a analizat 72 de genomi antici de lup, care se întind în ultimii 100.000 de ani, din toată Eurasia și America de Nord.
Acestea au inclus mostre de ADN din laboratoare din întreaga lume, inclusiv material genetic recoltat din rămășițele fizice ale lupilor antici din Epoca de Gheață care fuseseră aproape perfect conservate în permafrost. Dintre toți acești lupi străvechi „mumificați”, cel mai impresionant este capul unui lup Siberian, care a trăit acum 32.000 de ani.
Un alt exemplar uimitor din studiu este un pui de lup mascul de 18.000 de ani, conservat, numit „Dogor”, care înseamnă „prieten” în limba iakut vorbită în zona Siberiei unde a fost descoperit.
Privind cei 72 de genomi, cercetătorii au descoperit că aproape 100% din strămoșii câinilor timpurii din Siberia, America, Asia de Est și Europa pot fi direct legați de o specie de lup înrudită cu Eurasia de Est.
Între timp, câinii timpurii din Orientul Apropiat și Africa au dezvoltat până la jumătate din strămoșii lor din speciile înrudite cu Eurasia de Est și jumătate din altă populație înrudită cu lupii Eurasiatici moderni de sud-vest. Acest lucru s-ar putea să fi avut loc ca rezultat al domesticirii independente în Orientul Apropiat și Africa sau din cauza câinilor care s-au amestecat cu lupii locali.
În general, câinii sunt mai strâns înrudiți cu lupii antici din Eurasia de est decât cu cei din Eurasia de vest, sugerând că domesticirea ar fi putut avea loc mai proeminent în est.