Astronomii de la NASA au detectat o „strălucire fantomatică” reziduală, care “pătează” întunericul aproape total al cerului, după ce au analizat minuțios 200.000 de imagini făcute de Telescopul Spațial Hubble.
Calculele lor, care fac parte dintr-un proiect în desfășurare numit SKYSURF și descrise recent într-o serie de lucrări din The Astronomical Journal și The Astronomical Journal Letters, țin cont de lumina zodiacală bine documentată care emană de pe planete, stele, galaxii și praful interplanetar – și ei sunt siguri că strălucirea nu provine din aceste surse.
Strălucirea reziduală de fundal în sine este extrem de slabă – NASA o descrie ca fiind echivalentul cu răspândirea luminii a zece licurici pe întreg cerul – dar este totuși acolo, pătrunzând în mod uniform întunericul aproape complet al spațiului. Cu alte cuvinte, este o anomalie reală – și asta i-a intrigat pe oamenii de știință.
Explicația NASA
Candidatul cel mai probabil, potrivit astronomilor, ar putea fi o întreagă structură sferică de praf care pândește în sistemul nostru solar, care nu a fost identificată anterior, derivată din cometele care cădeau în interiorul sistemului. Lumina soarelui care se reflectă în praf l-ar face apoi să strălucească.
În 2021, sonda spațială New Horizons a NASA a detectat, de asemenea, un exces similar de lumină și mai slabă și încă inexplicabilă, dar acea strălucire părea să provină dintr-o sursă mai îndepărtată.
„Dacă analiza noastră este corectă, există o altă componentă de praf între noi și distanța la care New Horizons a făcut măsurători”, a explicat Tim Carleton, astronom de la Universitatea de Stat din Arizona (ASU), într-o declarație NASA.„Asta înseamnă că este un fel de lumină suplimentară care vine din interiorul sistemului nostru solar”, a adăugat el. „Ar putea fi un element nou pentru conținutul sistemului solar care a fost ipotetizat, dar nu măsurat cantitativ până acum”.
Detectarea strălucirii nu s-ar fi putut face fără harnicul Hubble, potrivit astronomului ASU Rogier Windhorst, un utilizator veteran al telescopului spațial. Windhorst spune că fotonii luminii de pe cer au fost adesea trecuți cu vederea, deoarece majoritatea astronomilor încearcă să observe obiecte îndepărtate.
„Dar acești fotoni de cer conțin informații importante care pot fi extrase datorită capacității unice a lui Hubble de a măsura nivelurile slabe de luminozitate cu mare precizie, pe parcursul celor trei decenii de viață”, a explicat Windhorst în declarație.
Odată cu strălucirea curioasă acum dezvăluită, poate că alte telescoape și observatoare se vor alătura în curând misterului, pentru a descoperi originile acestei lumini cosmice de noapte.