James Webb detectează o coliziune cu un asteroid într-un sistem apropiat

Curiozitate.ro

James Webb detectează o coliziune cu un asteroid într-un sistem apropiat

Astronomii au observat recent dovezi ale unei coliziuni semnificative de asteroizi în sistemul stelar Beta Pictoris, un sistem tânăr în care planetele sunt încă în formare. Această coliziune a implicat probabil planeteimale, care sunt corpuri mici pe cale de a deveni planete precum Pământul, Marte sau Venus.

Evenimentul a fost observat pentru prima dată în urmă cu aproape douăzeci de ani, când astronomii au detectat un nor mare de particule de praf în jurul unei stele tinere din apropierea Pământului nostru.

Cu toate acestea, un studiu recent realizat cu ajutorul telescopului James Webb a arătat că norul de praf a dispărut, sugerând că o coliziune masivă a avut loc în jurul acestei stele în urmă cu două decenii.

Noile date indică faptul că această coliziune trebuie să fi produs o cantitate imensă de praf, similară, ca mărime, cu cea a asteroidului care a distrus dinozaurii nonavieni.

Cercetătorii estimează că în coliziune a fost implicat probabil un asteroid de mărimea lui Vesta, un corp important din centura principală de asteroizi a sistemului nostru solar. Se crede că astfel de coliziuni au avut loc în propriul nostru sistem solar în timpul fazei de formare planetară.

În timp ce Beta Pictoris are planete gigantice gazoase, nu au fost observate încă planete stâncoase. Această descoperire aruncă lumină asupra procesului de formare a planetelor stâncoase și asupra semnificației coliziunilor cu asteroizi în crearea acestor corpuri cerești.

Studiul, condus de astronomul Christine Chen de la Universitatea Johns Hopkins, a fost prezentat în cadrul celei de-a 244-a reuniuni a Societății Astronomice Americane din Wisconsin. Această descoperire subliniază importanța observațiilor în infraroșu permise de tehnologia avansată a telescopului James Webb.

Lasă un comentariu

Surse și detalii suplimentare