James Webb „a comis-o” din nou: a oferit cea mai detaliată fotografie a „creșei de stele” Pillars of Creation, de până acum

Curiozitate.ro

Telescopul spațial James Webb tocmai ne-a dăruit o perspectivă nouă asupra unuia dintre cele mai cunoscute conglomerate interstelare.

Practic, cercetătorii care se ocupă de James Webb au surprins cea mai detaliată imagine de până acum a ceea ce poartă numele de Pillars of Creation, o „pepinieră” în care se formează stele, din Nebuloasa Vultur, la aproximativ 6.500 de ani lumină distanță de noi.

Imaginea în infraroșu, care este una detaliată, arată și mai multe amănunte decât instantaneul realizat de Hubble, în 2014, având o abundență de stele (în special nou-născute) de-a dreptul impresionantă.

Noile stele sunt, practic, punctele de lumină roșii strălucitoare din imagine și se estimează că au „doar” câteva sute de mii de ani. Strălucirea roșie a „stâlpilor”, ca să nu mai vorbim de liniile ondulate de la margini, sunt rezultatul jeturilor și șocurilor de arc care energizează hidrogenul și îl împing spre exterior.

În caz că te întrebai de ce nu vezi galaxii, asta este pentru că gazul și praful din mediul interstelar al Căii Lactee blochează obiectele îndepărtate.

Oamenii de știință studiază Pillars of Creation încă din 1995

Hubble a fotografiat pentru prima dată Stâlpii Creației (Pillars of Creation) în 1995, însă tehnologia de la acea vreme a dezvăluit doar o parte dintre stelele aflate în acel perimetru.

Refacerea imaginii, din 2014, a oferit mult mai multe detalii. Cu toate astea, instantaneul a surprins „stâlpii” relativ opaci și a ascuns unele dintre stelele pe cale să se formeze. Noua imagine, surprinsă de James Webb, este, în esență, o reprezentare completă a ceea ce se întâmplă în „creșa” de stele – până acum, cel puțin.

În mod evident, această captură impresionantă servește mai multor scopuri. Pe de-o parte bucură ochii privitorului. Pe de altă parte, oamenii de știință speră să revizuiască modelele de formare ale stelelor cu ajutorul datelor de precizie extraodinară, transmise de Webb, recent. O singură fotografie, în speță aceasta, ar putea duce la noi și noi descoperiri.

Lasă un comentariu