Ipoteză optimistă: stratul de ozon devine mai sănătos și se poate recupera complet în câteva decenii

Stratul de ozon este dovada că problemele de mediu monumentale pot fi rezolvate dacă lumea ia măsuri. O veste rară și bună privind mediul: stratul de ozon din stratosfera Pământului devine încet-încet mai sănătos și este pe cale să se vindece complet în aproximativ 50 de ani, potrivit ultimului studiu al oamenilor de știință NOAA.

La începutul anului 2022, indicele gazelor care epuizează ozonul de la NOAA a constatat că concentrația de substanțe chimice care afectează stratul de ozon din stratosfera de la latitudinea mijlocie a scăzut cu peste 50%, înapoi la nivelurile observate în 1980.

Stratul de ozon mai are o șansă

Stratul de ozon este o regiune a stratosferei între 15 și 30 de km deasupra suprafeței Pământului, care are o concentrație mare de ozon gazos, în comparație cu alte părți ale atmosferei. Absorbind o mare parte din razele ultraviolete dăunătoare ale Soarelui, acesta acționează ca un scut pentru viața de pe planeta noastră. Cu toate acestea, în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a devenit evident că activitatea umană distruge acest adăpost atmosferic neprețuit.

Acest strat a fost degradat de clorofluorocarburi (CFC) – substanțe chimice produse de om, utilizate cândva la scară largă în spray-uri cu aerosoli, solvenți și agenți frigorifici – după ce au fost aruncate în stratosferă.

Cu toate acestea, omenirea a acționat rapid. Până în 1987, la doar șapte ani după ce oamenii de știință au descoperit că CFC-urile erodează stratul de ozon, fabricarea unor astfel de compuși a început să fie eliminată, în conformitate cu Protocolul de la Montreal. După treizeci și cinci de ani, s-au făcut progrese solide, așa cum arată această ultimă analiză NOAA.

Cu toate astea, rețineți că „gaura” uriașă din stratul de ozon de deasupra Antarcticii este încă acolo. Dimensiunea găurii dispare și revine, odată cu anotimpurile. În fiecare an, în jurul lunii septembrie, pe măsură ce emisfera sudică intră în primăvară, CFC-urile descompun ozonul peste Antarctica, determinând descompunerea și subțirea stratului de ozon.

Progresul pentru repararea găurii a fost mai lent decât recuperarea observată la latitudini medii, în primul rând pentru că aerul din stratosfera antarctică este mai vechi decât la latitudini medii. De la apogeul din anii 1990, concentrația de substanțe chimice care epuizează stratul de ozon a scăzut doar cu o medie de 26%.

Dacă acest progres continuă, totuși, NOAA estimează că am putea vedea recuperarea totală a stratului de ozon antarctic undeva în jurul anului 2070.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu