Insultele rostite provoacă mai multă activitate cerebrală decât complimentele: cât timp le ținem minte și cum ne afectează

Știm că insultele verbale dor. Cuvintele aruncate de ciudă sau cu răutate se pot simți ca o palmă proverbială.

Acum, noi cercetări explică de ce șocurile viscerale la insultele rostite persistă mai mult decât o fac adesea laudele sau complimentele. O echipă de cercetători din Țările de Jos a explorat reacțiile emoționale ale oamenilor la limbajul dăunător, înregistrând activitatea creierului participanților, în timp ce au auzit insulte aruncate asupra lor sau asupra altora. Cercetătorii au descoperit că o insultă ne pot deranja zile întregi. De asemenea, insultele repetate nu par să-și piardă niciodată însemnătatea, în creierul nostru.

De înțeles, creierul nostru trebuie să proceseze multe atunci când auzim o insultă. Într-o fracțiune de secundă este nevoie de a ne reaminti sensul cuvintelor și pentru a interpreta rapid situația socială și intențiile unui vorbitor.

Cât de mult ne afectează insultele

Cercetătorul de limbi străine Marijn Struiksma și colegii săi s-au întrebat cum răspunde creierul nostru la limbajul ofensator, în comparație cu complimentele și faptele neutre.

Struiksma și colegii ei au plasat electrozi pe scalpul a aproape 80 de femei participante la studio, pentru a determina dacă insultele verbale repetate provoacă răspunsuri puternice care nu dispar la fel de repede precum complimentele. Ei au constatat că reacția rapidă a creierului nostru la insulte nu se diminuează.

Cercetătorii au descoperit că insultele rostite de o persoană fictivă au declanșat explozii scurte de activitate cerebrală în partea din față a creierului ascultătorilor, indiferent cui i-a fost adresată insulta.

Aceste răspunsuri foarte rapide, despre care cercetătorii spun că sunt asemănătoare cu o palmă peste față, nu s-au diminuat în timp. Declarațiile jignitoare au continuat să capteze atenția creierului, generând răspunsuri mari de amploare similară, indiferent de cât de des au fost auzite.

Insultele au provocat un răspuns mai mare în activitatea creierului decât complimentele și au continuat să facă acest lucru pe tot parcursul sesiunii, au arătat experimentele.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu