Insomnia este mai periculoasă decât am crezut

Un studiu recent realizat în Statele Unite a descoperit o legătură îngrijorătoare între lipsa somnului și starea de veghe nocturnă și creșterea riscului de sinucidere și omucidere. Studiul sugerează că somnul perturbat poate avea un impact semnificativ asupra gândirii raționale, ceea ce duce la un comportament impulsiv la persoanele vulnerabile.

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au analizat datele pe o perioadă de cincisprezece ani și au descoperit că o parte semnificativă a sinuciderilor și omuciderilor au loc pe timp de noapte, cu un risc sporit la primele ore ale dimineții.

Acest interval de timp, denumit adesea „mintea după miezul nopții”, poate afecta capacitatea de luare a deciziilor și poate crește probabilitatea de a face alegeri impulsive sau nechibzuite.

Studiul evidențiază un risc mai mare de comportament violent în rândul adolescenților, al adulților tineri, al persoanelor aflate sub influența alcoolului și al celor care se confruntă cu conflicte relaționale.

Tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au un risc de trei ori mai mare de sinucidere nocturnă în comparație cu media populației, în timp ce în cazul adulților, riscul atinge un vârf în jurul orei 6 dimineața. Interesant este că riscul de omucidere nu variază în funcție de vârstă.

Autorii studiului consideră că riscurile specifice asociate insomniei au fost subestimate și fac apel la continuarea cercetărilor pentru a înțelege mai bine mecanismele cerebrale care stau la baza acestora.

Aceste cunoștințe ar putea duce la intervenții îmbunătățite pentru a spori calitatea somnului și, potențial, pentru a reduce incidentele de violență nocturnă. Campaniile de conștientizare care se concentrează pe legătura dintre insomnie și violența nocturnă ar putea fi, de asemenea, benefice în abordarea acestei probleme.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu