Încălzirea globală provoacă diverse probleme de mediu, cum ar fi pierderea biodiversității, creșterea nivelului mării și fenomene meteorologice extreme. Cu toate acestea, impactul social al acesteia, în special asupra femeilor, nu este recunoscut pe scară largă.
Temperaturile în creștere nu pun în pericol doar speciile de animale și plante, ci afectează și agricultura, ducând la distrugerea culturilor și la reducerea veniturilor lucrătorilor. Această situație este deosebit de critică pentru populațiile vulnerabile, inclusiv pentru femei.
Un studiu la care au participat femei din India, Pakistan și Nepal a evidențiat faptul că, pe măsură ce temperaturile cresc din cauza încălzirii globale, riscul de violență domestică crește, de asemenea, cu peste 6 %. Căldura amplifică condițiile de viață și stresul, ceea ce duce la o creștere a violenței fizice, cum ar fi intimidarea sexuală, violul și abuzul verbal.
În plus, temperaturile ridicate pot duce la un risc mai mare de avorturi spontane și nașteri premature în rândul femeilor însărcinate. În Bangladesh, valurile de căldură repetate au dus la creșterea sărăciei și la o creștere a numărului de căsătorii între copii, afectând în special fetele sub 14 ani.
Din cauza diminuării resurselor naturale, cum ar fi apa și alimentele, pe care femeile le gestionează în mod tradițional în țările în curs de dezvoltare, femeile trebuie să muncească mai mult în timpul secetelor pentru a-și întreține familiile, ceea ce le lasă puțin timp pentru educație sau pentru a câștiga un venit.
În Africa, accesul limitat al femeilor la resurse și mobilitatea lor le obligă să locuiască în zone foarte afectate de schimbările climatice, ceea ce sporește stresul și vulnerabilitatea lor.