S-a dovedit că aripile de albine devin mai zimțate și mai asimetrice atunci când albinele de care sunt atașate sunt stresate, conform unui nou studiu.
Bloomberg a raportat săptămâna aceasta că analiza exemplarelor de albine din Marea Britanie sugerează că toate reacţionează negativ în timpul dezvoltării lor, când vremea este mai caldă şi mai umedă. Două universități diferite au colectat informații și au publicat în comun lucrări separate în Journal of Animal Ecology, care descriu constatările alarmante.
Albinele sunt în pericol și, implicit, și noi
„Cu condițiile de vreme mai calde și mai umede care se preconizează că vor pune albinele sub un stres mai mare, faptul că aceste condiții meteorologice vor deveni mai frecvente în condițiile schimbărilor climatice înseamnă că albinele ar putea fi într-o perioadă dificilă în secolul 21”, a spus coautorul principal al lucrării Richard Gill, de la Imperial College London.
Lucrarea se bazează pe multe cercetări existente care sugerează că albinele au probleme serioase. Potrivit publicației de știri Open Access Government, populațiile de albine mari sunt amenințate în mod deosebit, punând în pericol 75% din cele 115 culturi alimentare de top la nivel mondial care depind de polenizare.
Partea bună este că astfel de date ar putea ajuta populațiile de pe tot globul. Coautorul Andres Arce de la Universitatea din Suffolk a spus că scopul proiectului este de a identifica exact modul în care albinele reacționează la condițiile climatice specifice și apoi să se mobilizeze înaintea evenimentelor climatice, pentru a sprijini sănătatea albinelor.
„Sperăm să putem prognoza unde și când albinele vor fi cele mai expuse riscului și să urmărim acțiuni eficiente de conservare”, a spus Arce pentru Bloomberg.
De asemenea, albinele pot fi instruite să “adulmece” floarea-soarelui în încercarea de a stimula producția de culturi. Oamenii de știință de la Universitatea din Buenos Aires, Argentina, au descoperit că albinele ar putea fi condiționate la fel ca în cazul câinilor, pentru a detecta mirosurile. Echipa speră acum că acest lucru va contribui la eficientizarea procesului de polenizare.
În cadrul studiului, o colonie de albine a primit hrană care a fost stratificată cu un miros sintetic care imita mirosul de floarea-soarelui. S-a constatat că aceste albine au vizitat mai frecvent floarea-soarelui, ducând la o creștere notabilă a producției respectivelor culturi.