Pentru mulți membri ai familiei feline, iarba mâței (Nepeta cataria) este un tratament psihoactiv irezistibil care provoacă bucurie, asemenea unui drog.
Ceea ce pare a fi un act de hedonism pur pentru pisică, tăvălirea în iarba mâței, ar putea avea și un scop medicinal pentru mica felină. Potrivit unui nou studiu, deteriorarea suplimentară a frunzelor eliberează cantități semnificative de compuși care resping insectele în aer, scăldând pisica într-un pesticid natural.
În timp ce Nepeta cataria este cel mai cunoscut intoxicant pentru pisici, o serie de plante, inclusiv valeriana (Valeriana officinalis) și o specie de kiwi numită viță de vie de argint (Actinidia polygama) conțin, de asemenea, compuși care induc comportamente ciudate la pisicile domestice și sălbatice.
Recent, cercetătorii au vrut să știe dacă mestecatul de iarba mâței oferă beneficii suplimentare sau este doar un semn al exuberanței pisicii.
La studiu au participat șaisprezece pisici de laborator sănătoase, iar acesta a implicat urmărirea comportamentului lor în timp ce mostre de catnip intacte, mototolite și rupte, de frunze de viță de vie argintie au fost plasate în fața cuștilor lor.
Echipa a efectuat, de asemenea, o serie de alte teste privind eficiența diferitelor extracte de plante și amestecuri de iridoide ca respingător pentru țânțari.
Ce au descoperit cercetătorii despre iarba mâței
„Am descoperit că deteriorarea fizică a viței de vie de argint de către pisici a provocat emisia imediată de iridoizi, care a fost de zece ori mai mare decât cea din frunzele intacte”, a declarat autorul principal al studiului, Masao Miyazaki, cercetător în comportamentul animal, de la Universitatea Iwate din Japonia.
Pisicile care au fost expuse la aceste amestecuri au fost, de asemenea, afectate pentru o durată mai lungă, ceea ce sugerează că biologia lor a fost „ajustată” pentru a maximiza dozele de respingere a insectelor.
Așadar, se pare că iarba mâței nu este numai un drog ușor pentru pisici, ci ajută și la eliminarea insectelor.