Harta geografică a lumii, în continuă schimbare. În Oceanul Pacific a apărut o nouă insulă: cum a fost posibil

Cu toate că putem avea impresia că harta geografică a lumii este fixă, adevărul nu este chiar acesta. Spre exemplu, de curând, o nouă insulă a „scos capul” din ocean.

Un vulcan submarin, cunoscut sub numele de Home Reef, din centrul insulelor Tonga, s-a trezit la viață după 16 ani.

Pe 10 septembrie 2022, fragmente de lavă și rocă au început să erupă în ocean, la 25 de kilometri sud-vest de Insula Late, în timp ce valurile de abur și cenușă au izbucnit printre valuri.

Resturile au format o nouă insulă de 4.000 de metri pătrați și 10 metri înălțime, în numai câteva zile

Insula a fost anunțată în data de 20 septembrie, de către oficialii de la Serviciile Geologice Tonga, ca mai apoi aceasta să crească la 24.000 de metri pătrați.

Asemenea unui Phoenix care se ridică din cenușă, această structură efemeră, se va scufunda, probabil, din nou.

Ultima dată când Home Reef a dat naștere unei noi insule, în 2006, a fost nevoie de un an pentru ca valurile oceanului să-i erodeze creasta. De data aceasta, creasta este mult mai mică.

Începând cu 1852, Home Reef a produs cinci insule, unele atingând înălțimea între 50 și 70 de metri. În 1984, insula avea chiar și o mică lagună.

Muntele submarin responsabil pentru aceste structuri de scurtă durată se află într-o regiune a Oceanului Pacific, cunoscută sub numele de zona de subducție Tonga-Kermadec, care deține unele dintre cele mai rapide plăci tectonice convergente din lume.

Aici, Placa Pacificului alunecă rapid sub alte două plăci, Kermadec și Tonga, cu o rată de aproximativ 24 de centimetri pe an, formând al doilea cel mai adânc șanț din lume și un arc vulcanic extrem de activ.

De fapt, această lungă porțiune de creastă de pe fundul oceanului, care se extinde de la Tonga până în Noua Zeelandă, găzduiește cea mai mare densitate de vulcani subacvatici de pe Pământ.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu